Rumunija: Kompanije van EU blokirane u dobijanju koncesionih prava

Rumunija: Kompanije van EU blokirane u dobijanju koncesionih prava

Nacrt uredbe o hitnim slučajevima objavljen na veb stranici Ministarstva finansija predviđa da naftne kompanije koje posluju u Rumuniji sada moraju da obaveštavaju nadležne organe kada žele da prodaju svoja koncesijska prava, dok rumunske vlasti mogu da odbiju da odobre ovu transakciju na osnovu razloga nacionalne bezbednosti.

Razlog za ovu zakonodavnu inicijativu bila je informacija da je Exxon pregovarao s Lukoilom o prodaji svojih prava u Crnom moru.

Konkretno, propisano je da se Nacionalna agencija za mineralne resurse (ANRM) može usprotiviti bilo kojoj transakciji kojom kompanija koja nije u vlasništvu države EU stiče koncesionarska prava u Rumuniji, a Vlada može čak i otkazati postojeće naftne sporazume, na osnovu preporuke ANRM-a, navodeći razloge nacionalne bezbednosti.

Pored toga, svaki prenos sporazuma o nafti može se dogoditi samo nakon odobrenja vlade, čak i ako se koncesija ne proda, već kompanija samo poseduje prava.

Ovom inicijativom rumunska Vlada želi da utiče na transakciju kojom američki Exxon Mobil želi da proda svoj udeo (50%) u projektu Neptun Deep u Crnom moru. / ibna