Rumunija: Konačno počinje izgradnja naftovoda BRUA

Rumunija: Konačno počinje izgradnja naftovoda BRUA

Državna rumunska kompanija Transgaz obezbedila je dugo očekivanu dozvolu za izgradnju gasovoda koji povezuje crnomorska polja prirodnog gasa sa nacionalnom gasnom distributivnom mrežom, postavljajući temelje za stvaranje gasovoda Podisor.

Istovremeno, izgleda da nakon dugog perioda čekanja, počinju prvi radovi na rumunskoj teritoriji za izgradnju gasovoda BRUA, koji će biti veza između Bugarske, Rumunije, Mađarske i Austrije za transport gasa.

Troškovi izgradnje gasovoda Podisor, kako bi se počelo komercijalno korištenje prirodnog gasa sa Crnog mora, iznose 360,4 miliona eura, a trenutno se predviđa da će projekat biti završen do 2021. godine, kako je navedeno u izjavi Transgaza.

Konačnu odluku o “liberalizaciji” čitavog procesa donelo je rumunsko ministarstvo energetike krajem aprila.

Ruta kojom će gasovod prolaziti ide kroz provincije Konstanca, Calarasi i Giurgiu.

“Imajući u vidu dosledan završetak procesa licenciranja neophodnog za realizaciju ovog projekta od zajedničkog evropskog interesa, ali i obavezujući sporazum koji su postigle sve zainteresovane strane, Transgaz, kao glavni nosilac projekta za izgradnju gasovoda kojim će crnomorski gas doći na tržište, dobio je dozvolu za početak radova na izgradnji projekta transporta gasa. Kompanija na taj način jača svoju ulogu i poziciju u evropskom i nacionalnom energetskom sektoru”, rekao je šef Transgaza, Jon Sterian./ibna