Rumunija: Konsultacije putem telekonferencije – lideri PNL-a u karantinu zbog koronavirusa

Rumunija: Konsultacije putem telekonferencije – lideri PNL-a u karantinu zbog koronavirusa

Manje od dva sata pre nego što je rumunski predsednik Klaus Iohannis trebalo da započne konsultacije sa stranačkim delegacijama za formiranje nove vlade, objavljeno je da je rukovodstvo PNL otišlo u kućni karantin nakon što je senatoru Vergilu (PNL) utvrđena zaraza koronavirusom COVID-19.

Predsednik prelazne Vlade Ludovic Orban najavio je da će ostati u karantinu u Vila Lacu i o tome obavestio predsednika države. Takođe je najavio da će ministri biti podvrgnuti ispitivanju za koronavirus, ostati izolovani u svojim kancelarijama i izbeći direktan kontakt sa drugim osobama.

Senator kome je utvrđen koronavirus prisustvovao je sastanku političkog biroa PNL-a, tako da će svi članovi sa kojima je bio u kontaktu ostati kod kuće. Takođe, svi senatori u parlamentarnoj grupi PNL biće u karantinu, a ministri će biti testirani na COVID-19. Orban je najavio da bi na nivou Parlamenta trebalo sprovesti potpuno epidemiološko istraživanje i preporučio da novinari takođe ostanu u svojim domovima i budu testirani na koronavirusnu bolest.

Upitan da li je ovih dana kontaktirao Klausa Iohannisa, Orban je odgovorio da je sreo predsednika u Preduzetničkoj kontakt grupi, ali da se nije rukovao s njim.

U međuvremenu, rumunski Kabinet predsednika saopštio je da je predsednik Klaus Iohannis odlučio da konsultacije sa strankama obavi putem telekonferencije, nakon što su lideri PNL-a završili u karantinu./ibna