Rumunija: Kontroverze oko korekcije budžeta

Rumunija: Kontroverze oko korekcije budžeta

Ministar finansija Rumunije, Florin Citu, pozivajući se na amandmane na predlog zakona za korekciju budžeta, koji su podneseni nadležnim odborima Parlamenta i Senata, naglasio je da nije preterivao u ranijoj izjavi, kada je opisao je PSD kao „zdravstveni rizik za Rumuniju“.

„PSD je glasao za povećanje budžetskog deficita na 15% u 2020. godini (u vezi sa povećanjem penzija) i istovremeno za smanjenje dozvoljene (maksimalne) stope pozajmice za četiri procentna poena“, rekao je Citu novinarima, pojašnjavajući da su dva bivša ministra su takođe glasali za mere.

„PSD mora nestati; današnje glasanje u Parlamentu je najjasniji dokaz da neće mirovati dok ne raznese Rumuniju. Nećemo dozvoliti da se to dogodi“, dodao je on.

Parlamentarni i Senatski odbori za budžet odobrili su juče na zajedničkoj sednici, sa amandmanima, predlog zakona o korekciji budžeta za 2020. godinu. Amandmanom se poništava povećanje penzija za 14% koje je predložila vlada, čime se obnavlja onih 40% koje je PSD promovisao. Istovremeno, drugim amandmanom, odbori predlažu smanjenje maksimalne kreditne stope za četiri boda.

Predsednik Klaus Iohannis, premijer Ludovic Orban i opozicione stranke oštro su reagovali, rekavši da su ove promene uzdrmale ekonomiju zemlje.

Odgovarajući, predsednik PSD-a Marcel Ciolacu rekao je da bi se „Iohanisova tuga za Parlamentom pomerila, da zakone za koje tražimo da se poštuju nije već ratifikovao predsednik“.

Stranka USR podsetila je da „posebne penzije još uvek nisu ukinute zbog „političkih“ igara starih partija, koje su prosto zavaravale Rumune neustavnim računima. “Čekamo pozitivnu odluku Ustavnog suda 30. septembra u vezi sa oporezivanjem posebnih penzija”, rekao je USR u saopštenju. / Ibna