Rumunija: Melescanuova kandidatura izazvala reakcije u ALDE

Rumunija: Melescanuova kandidatura izazvala reakcije u ALDE

Odluka rumunske premijerke Viorice Dancile da podrži bivšeg ministra spoljnih poslova i potpredsednika ALDE Teodora Melescanua za mesto predsednika Senata bila je povod za vanredni sastanak rukovodstva ALDE.

Calin Popescu-Tariceanu (na fotografiji) sazvao je sastanak kao deo reakcije stranke na savez s Pro Rumunijom i podršku Socijaldemokratske partije (PSD) Teodoru Melescanuu za mesto predsednika Senata.

Centralni politički biro ALDE takođe je održao sastanak, nakon čega je Calin Popescu-Tariceanu najavio da će Ion Popa biti ALDE-ov kandidat za predsednika Senata. Biro je takođe odlučio isključiti iz ALDE-a svakoga ko, bez sporazuma ili podrške stranke, prihvati javnu funkciju u vladi, parlamentu ili drugim institucijama.

U vezi sa nominacijom Teodora Melescanua za mesto predsednika Senata, Calin Popescu-Tariceanu izjavio je da je namera podrške PSD-a da prouzrokuje preokret u ALDE, naglasivši da je, prema proračunima PSD-a, 15 senatora i poslanika ALDE-a pratilo Melescanua. Takođe smatra da bi Teodor Melescanu trebalo da povuče kandidaturu za mesto predsednika Senata./ibna