Rumunija: Ministar Aurescu o odnosima sa Rusijom i Mađarskom

Rumunija: Ministar Aurescu o odnosima sa Rusijom i Mađarskom

Rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Aurescu komentarisao je odnose Rumunije sa Rusijom i Mađarskom u sklopu webinara koji je u vezi sa bezbenošću u crnomorskom regionu organizovao Američki centar za analizu evropske politike (CEPA).

Rumunija ne tvrdi da je Rusija „neprijateljska država“, ali ukazuje na ponašanje ove zemlje „koje je bilo agresivno poslednjih godina“, rekao je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Aurescu.

“Ovo nije iznenadna promena, nije radikalna promena, to je sigurno. Ako pratimo rumunsku politiku, kao članice NATO-a i kao strateškog partnera Sjedinjenih Država u regionu, na istočnom krilu, u Crnom moru, možemo videti da je naša Odbrambena strategija, odnosno tekst nedavno podnesen rumunskom parlamentu, u skladu sa prethodnim odbrambenim strategijama Rumunije, a nije neuobičajeno da je rusko ponašanje u regionu bilo u središtu diskusija. To nije samo rumunska analiza, ona je deo naše analize u NATO-u, u EU, i zajednička je odluka saveznika da iznesu mišljenje da su ruske akcije u crnomorskom regionu opasne,” objasnio je Aurescu prema Agerpresu.

Ministar spoljnih poslova dodao je da je tokom nedavnog sastanka u Bukureštu informisao svog mađarskog kolegu Petera Szijjarta da “različiti pristupi istoriji” ne bi trebalo da utiču na bilateralne odnose. „To je bila moja glavna poruka – ne dozvolite da ti razlozi štete našim bilateralnim odnosima, jer prošlost pripada prošlosti; moramo se fokusirati na budućnost, razviti naše strateško partnerstvo, i to je ono što želimo u Rumuniji. Mi smo strateški partneri od 2002, imamo stabilnu trgovinu, imamo mnogo toga zajedničkog u regionu i želimo da razvijamo taj odnos na pozitivan način “, naglasio je ministar Aurescu.

Takođe u petak, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto uključio se na Facebook kako bi predsednika Klausa nazvao “ekstremističkim anti-mađarskim političarom”, i to samo nekoliko časova nakon što je predsednik Iohannis objavio da se žalio Ustavnom sudu zbog zakona koji predviđa otvaranje graničnih prelaza sa Mađarskom. Predsednik je u svom apelu ukazao na činjenicu da zakon krši ustavne odredbe o principu podele vlasti u državi. Rumunski ministar spoljnih poslova odgovorio je da su reči mađarskog ministra „neprihvatljive i da mu nedostaje poštovanje“/ ibna