Rumunija: Ministar energetike najavio izvlačenje prirodnog gasa u Crnom moru iduće godine

Rumunija: Ministar energetike najavio izvlačenje prirodnog gasa u Crnom moru iduće godine

Počevši od sledeće godine, investitori će crpiti 10% rumunskog gasa iz Crnog mora, rekao je danas zamenik rumunskog ministra ekonomije, energetike i poslovnog okruženja Niculae Havrilet, uzimajući reč na FOREN 2020, konferenciji o obnovljivoj energiji Istočne i Centralne Evrope koja se održava svake druge godine.

Rumunski zvaničnik nije precizirao ime kompanije, iako se šuška da se radi o Black Sea Oil & Gas koja je najavila da će započeti proizvodnju na ofšor parceli Midia u prvoj polovini 2021. godine.

Rumunija godišnje potroši oko 10-11 milijardi kubnih metara gasa.

Havrilet je takođe naglasio da se, uprkos krizi Covid-19, investicije nastavljaju i osvrnuo se na interes mnogih proizvođača energije za priobalne vetroparkove. Kako je objasnio, izveštaj Svetske banke navodi da na rumunskoj obali Crnog mora postoji mogućnost proizvodnje 80.000 MW električne energije od vetra, što bi moglo pomoći zemlji da postigne cilj potrošnje obnovljivih izvora energije sa današnjih 24% na 30,7% do 2030. godine.

Govoreći na otvaranju FOREN 2020, ministar ekonomije, energetike i poslovanja Virgil Popescu naglasio je da će se globalni energetski sektor fokusirati na Crno more, nakon nedavnih što su Bugarska i turska nedavno otkrili nalazišta prirodnog gasa.

„Ovde u Rumuniji, kada govorimo o energetici, govorimo o energetskoj bezbednosti, odnosno nafti, gasu i električnoj energiji. Ako govorimo o nafti, stvari su jednostavne; imamo kopnene zalihe, svako može ulje kupiti brodom, na moru. Ali kada govorimo o gasu, stvari se komplikuju; razgovaramo o geopolitici “, rekao je on. Podsetio je da Rumunija ima kopnene rezerve gasa i da je nedavno otkrila nova nalazišta u Crnom moru.

„Veoma smo srećni što su naši turski prijatelji otkrili gas u Crnom moru, kao i Bugari, i ponosni smo što smo u crnomorskom regionu, a Crno more nudi nove izvore gasa. Fokus energetskog sveta, energetskog sektora, biće na Crnom moru“, naglasio je Popesku.

Međutim, ono što je ministar izostavio, prema komentarima štampe, jeste da investitori koji su otkrili značajna nalazišta prirodnog gasa u rumunskim vodama u Crnom moru, odnosno ExxonMobil i OMV Petrom, odlažu odluku o eksploataciji ležišta više od dve godine zbog rumunskog zakonodavstva.

„Što se tiče električne energije, prema Zelenom dogovoru, moramo prilagoditi proizvodnju. Imamo dobar odnos, ali 25% se zasniva na uglju, moramo pronaći prelazno gorivo. Najprikladnije gorivo za tranziciju je prirodni gas“, rekao je Popesku.

Rumunski zvaničnik podsetio je takođe na potencijal zemlje na polju priobalne energije vetra i istakao da postoji mogućnost izgradnje offshore vetroparkova na osnovu prototipa Severnog mora. / ibna