Rumunija: Ministar finansija Rumunije tvrdi da sastav Vlade ostaje isti

Rumunija: Ministar finansija Rumunije tvrdi da sastav Vlade ostaje isti

Virgil Popescu, ministar finansija u Vladi Ludovika Orbana, rekao je za rumunski Digi24 da na jučerašnjem sastanku Izvršnog ureda PNL-a nije donesena odluka o sastavu budućeg kabineta, koji bi Orban trebao predstaviti u Parlamentu. Nagovestio je da će sve ostati nepromenjeno i da PNL neće glasati za to. Ako ne, rekao je, ići ćemo predsedniku na konsultacije i videti šta predsednik ima da kaže. Na Izvršnom odbor smo glasali da će PNL krenuti na prevremene izbore i učinićemo sve što je u našoj moći da to učinimo, dodao je.

U svojim kasnijim izjavama, Popesku je tvrdio da PSD nema potrebnu većinu za nametanje novog premijera. Kako je objasnio, od 261 glasa koje je dala vlada, 30 ih je stiglo iz UDMR-a, koji je najavio da više neće davati podršku. Međutim, većina potrebna za formiranje vlade je 233 glasa.

Ministar je uveravao da Brisel pad Orbanove vlade nije shvatio kao negativan razvoj događaja, jer nisu učinjene promene u programu kontakata koji će se tamo održati iduće sedmice.

Popescu će u ponedeljak otputovati u Brisel na razgovor sa komesarima za energetiku, unutrašnje tržište i konkurenciju, kojima će objasniti – posebno komesaru za konkurenciju – vrednost državne pomoći prema Kompleksnoj energetskoj Olteniji i grupi TAROM. Ovo je jedna od dve uredbe Vlade o vanrednim situacijama (od 25 donetih sinoć) koje su izazvale najžešće polemike. Drugi se odnosi na takozvani “Exxon zakon”.

„Sadašnja vlada radi svoj posao, kao i ministri; odbačena, prelazna, nazoviteje kako hoćete. Rumunijom možemo da upravljamo do juna, kada će biti održani prevremeni izbori ili kad god se to dogodi“, zaključio je Popesku u razgovoru za Digi24.

Nedavno, vladini izvori potvrdili su da će se Ludovic Orban, kao mandatar, najverovatnije pojaviti u Parlamentu sa istim sastavom Vlade, za kojeg je izjavio da je veoma zadovoljan, i ažuriranim Vladinim programom.

Od tada će početi odbrojavanje 60 dana predviđenih Ustavom, nakon čega predsednik Iohannis može raspustiti Parlament pod Ustavom određenim uslovima. / ibna