Rumunija: Ministar finansija u Orbanovoj Vladi, Florin Citu, je novi mandatar

Rumunija: Ministar finansija u Orbanovoj Vladi, Florin Citu, je novi mandatar

Rumunski predsednik Klaus Iohannis nakon sinoćnjih konsultacija sa strankama poverio je ministru finansija u Orbanovoj Vladi, Florinu Cituu, da formira novu Vladu. Dodjeljivanje mandata Cituu predstavlja posljednji pokušaj Iohannisa da isposuje prevremene izbore.

Podseća se da se ime Citua kao mogućeg mandatara za premijera pojavilo odmah nakon pada Vlade Ludovica Orbana kada je postojala potreba da neko ko sigurno neće biti u mogućnosti da obezbedi saglasnost Parlamenta preuzme mandat. Takođe je primećeno da Citu nije čak dobio odobrenje nadležnih parlamentarnih odbora tokom intervjua članova kabineta u vladama Orban I i Orban II.

Mediji ističu da je gotovo nemoguće da Vlada koju predloži Citu dobije odobrenje Parlamenta. Sastav Vlade još nije objavljen, ali prema izveštajima za štampu, neće se mnogo razlikovati od Orbanove.

PNL ozbiljno razmišlja da u Parlamentu ne dadne poverenje novoj Vladi i umesto toga još jednom Orbanu dodeli mandat, kako bi se zemlja uputila na prevremene izbore.

PSD je unapred najavio da neće glasati za vladu PNL-a, posebno s Cituom kao premijerom, kojem se Pro Romania takođe protivila.

Na konferenciji za štampu, Florin Citu se zahvalio predsedniku Iohannisu i bivšem premijeru Orbanu, ističući da će razgovarati sa parlamentarnim partnerima o formiranju Vlade. Takođe je dodao da mu je preuzimanje mandata predstavlja garanciju kontinuiteta u pogledu upravljanja PNL-a što se tiče strateške orijentacije stranke na otklon Rumunije od PSD (de-PSD-izare).

Dodao je da će brzo Parlamentu dostaviti spisak članova kabineta i izrazio nadu da „ovaj put PSD neće prouzrokovati odlaganja u rokovima“.

Predsedavajući stranke Ludovic Orban naglasio je da je predsednikova odluka bila u skladu sa voljom PNL-a. „Ja i moje kolege, rekao je, podržaćemo ovaj predlog. Ja ću stajati pored Florina Citua u svakom koraku (…) Biću uključen u nastojanje da obezbedim parlamentarnu većinu“, rekao je Orban. Pojasnio je da će PNL u petak ujutro odobriti listu ministara i Vladin program.

Takođe je rekao da je Florin Citu istinski liberal i od prvih dana na mestu ministra finansija bio je desna ruka u Vladi.

Predsjednik PSD-a Marcel Ciolacu izjavio je da će se njegova stranka sastati u petak kako bi odlučila da li će se ponovo žaliti Ustavnom sudu, uz obrazloženje da je Iohannis predložio nekog  ko nije obezbedio većinu u Parlamentu.

Marcel Ciolacu je rekao da ne veruje da je Citu Iohannisov izbor. Iz tog razloga, rekao je, Citu je davao izjave sa Orbanom, a ne sa predsednikom, koga je optužio da je još jednom izabrao put političke krize.

Objava imena mandatara za premijera odmah nakon konsultacija, koje su, posle svega, bile veoma ishitrene, pokazuje da su se jednostavno pratili samo osnovnioblici formalnog postupka i da je predsednik rešenje već imao unapred, rekao je predsednik ALDE Calin Popescu Tariceanu za Annette 3.

UDMR je najavila da će odlučiti šta treba raditi nakon što čuje imena kabineta i Vladin program.

Ko je Florin Citu

Prelazni ministar Florin Citu lider je Senata Liberalne partije i jedan od najjačih kritičara PSD-a. Bio je glavni finansijski direktor ING banke, koja je bila snažno umešana u ono što je štampa nazvala spekulativnim napadom na lei 2008. godine. Kao rezultat tog napada, blagajnici banaka koje su učestvovale, uključujući Citua, dobili su otkaze.

Rođen 1. aprila 1972. godine, bio je senator u PNL-u od 2016. godine, član je Senatskog odbora za finansije. Završio je Grinnell College (SAD, 1996), a magistrirao i doktorirao na Državnom univerzitetu Iova. Pre dolaska u Rumuniju, radio je u Evropskoj investicionoj banci (2003-2005) i Centralnoj banci Novog Zelanda (2001-2003).

Oštro kritičan prema PSD-u, vodio je teške bitke sa svojim prethodnikom Eugenom Teodorovicijem. Između ostalog, Citu je Teodorovicija 2019. godine optužio da mu je Moskva odobrila diplomatski imunitet, da nije plaćao porez rumunskoj državi, jer je (bio) guverner Međunarodne investicione banke i, štaviše, da je prekršio zakon jer nije imao pravo da obavlja druge plaćene dužnosti sve dok je bio član Vlade Rumunije.

Prošlog marta, tokom rasprave o budžetu za 2019., verbalne borbe između njih pretvorile su u psovke. / ibna