Rumunija: Ministar zdravlja Victor Costache podneo ostavku

Rumunija: Ministar zdravlja Victor Costache podneo ostavku

Rumunski ministar zdravlja, Victor Costache, podneo je ostavku jutros nakon što je sinoć na raznim televizijskim kanalima objavio plan za sprovođenje ispitivanja coronavirusa na svim stanovnicima Bukurešta.

Premijer Ludovic Orban, u izjavi pre nekoliko sati, objavio je da je predložio rumunskom predsedniku da zamenik ministra zdravlja u tom ministarstvu, Nelu Tataru, zauzme tu funkciju. Tataru, koji je bio u Sucevi, vraćen je u Bukurešt.

Informacije govore da je od Victora Costachea zatraženo da podnese ostavku nakon njegovih izjava.

Izvori iz stranke PNL takođe su naglasili da su odlazeći ministar zdravlja Victor Costache i premijer Ludovic Orban sinoć vodili žestoku raspravu o nedostatku bolničke opreme i organizacijskom haosu, ali ono što je uglavnom iznerviralo premijera je Costacheva najava da će se testovi sprovoditi na stanovništvu Bukurešta u celini, a da prethodno nije osigurano neophodno logističko pokriće.

Prema istim izvorima, od Victora Costachea se traži da se javno izvini zbog te najave. Međutim, on već mesecima razmišlja o ostavci, nakon što je izbio skandal zbog katastrofalne situacije u bolnicama.

Ludovic Orban je u izjavi rekao da je bio upoznat sa ostavkom Costachea: „Čuo sam za ovu ostavku, poslaću je predsedniku Iohannisu. Gotovo pet meseci, Victor Costache je bio deo vlade koju ja vodim i zajedno smo doneli niz važnih odluka”.

„Žao mi je zbog ostavke, ali ga razumem i zahvaljujem mu. Predložiću predsedniku za mesto ministra zdravlja trenutnog zamenika ministra zdravlja Nelu Tatarua i nastaviću da jačam tim Ministarstva zdravlja tako što ću prioritetno kupiti bolničku opremu, radi zaštite zaposlenih“, rekao je premijer Orban./ ibna