Rumunija: Ministarstvo spoljnih poslova počinje pokušaje da vrati svoje državljane

Rumunija: Ministarstvo spoljnih poslova počinje pokušaje da vrati svoje državljane

Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će svojim državljanima koji su izgubili posao u Italiji i koji ne mogu da priušte sebi da nastave da žive tamo, omogućiti da se vrate u zemlju posebnim čarter letom.

Juče, nakon koordinisanih napora Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva transporta, infrastrukture i komunikacija, 101 rumunskom državljanu omogućeno je da se vrate iz Portugala, 114 iz Španije (Tenerife) i 42 iz Maroka.

U isto vreme, rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova poziva sve državljane koji žive ili su u poseti u inostranstvu da u potpunosti poštuju sve instrukcije vlasti u tim zemljama, pojašnjavajući da se ne ohrabruju oni koji žele putovati u Rumuniju. Ovakva putovanja mogu biti pod udarom restrikcija koje su postavile zelje tranzita i predstavljaju dodatni faktor u širenju COVID-19 infekcije, te time ugrožavaju zdravlje svojih rođaka, kaže se u saopštenju.

Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je saopštilo da je diplomata iz rumunske ambasade u Luksemburgu pozitivan na testu na koronavirus. Prema saopštenju, diplomata je imao manje simptome koji su nestali i sada se oseća dobro. Zaštitne mere su preduzete u diplomatskoj misiji te prema njegovoj porodici. RAd ambasade Rumunije u Luksemburgu biće obustavljen a osoblje mora u samoizolaciju./ibna