Rumunija: Ministri odbrane i spoljnih poslova se sastali sa generalom Lanatom

Rumunija: Ministri odbrane i spoljnih poslova se sastali sa generalom Lanatom

General Andre Lanata, šef NATO-ove Savezničke komande za transformaciju, posetio je Rumuniju gde se sastao sa ministrom spoljnih poslova Bogdanom Aurescuom a zatim i ministrom odbrane Nicolae Ciucom, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Tokom sastanka sa Aurescuom, dva zvaničnika su naglasila važnost saradnje EU i NATO, konstatujući da je ona sve korisnija u obezbeđivanju koordinisanog i efikasnog odgovora na postojeće i nove izazove, uključujući koronavirus. Vredno je napomenuti da je rumunski ministar spoljnih poslova naglasio da je Rumunija prva članica Alijanse koja je koristila strateške kapacitete vazdušnog transporta koji su na raspolaganju NATO-u za prevoz medicinskih zaliha, opreme i pomoći, koji su ponuđeni saveznicima i partnerskim zemljama.

Posebno je pomenuta potreba za nastavkom procesa prilagođavanja NATO-u u skladu s donesenim odlukama, kao i naporima na jačanju NATO odbrambenog položaja, posebno u Istočnom krilu, Rumuniji i Crnomorskom regionu, kroz koherentan i jedinstven pristup, kao i doslednim prisustvom Alijanse i dobro uspostavljenim programom vežbi.

Bogdan Aurescu naglasio je potrebu da se nastavi pružanje pomoći i podrške partnerima u istočnom delu Alijanse, kao što su Republika Moldavija, Gruzija i Ukrajina.

Sa svoje strane, ministar odbrane Ciuca je naglasio da Rumunija ostaje posvećena raspodjeli 2% svog BDP-a na odbranu i da 20% tih sredstava ulaže u kupovinu opreme, dodajući da rumunska vojska nastavlja da organizuje zajedničke vežbe sa partnerima i učestvuju u međunarodnim misijama.

Andre Lanata je podvukao značaj koji je dat Crnomorskom regionu, gde se razvijaju saveznički planovi, i izrazio interesovanje za nastavak dijaloga sa rumunskom stranom o ovom pitanju. / ibna