Rumunija: Moguće produženje stanja pripravnosti

Rumunija: Moguće produženje stanja pripravnosti

U intervjuu za Digi 24, rumunski ministar zdravlja Nelu Tataru rekao je da mogući drugi talas epidemije koronavirusa neće biti tako intenzivan kao prvi. Vlasti moraju biti „dobro pripremljene“, jer će ovaj drugi talas biti „drugačiji“. Ministar je insistirao na preduzimanju mera predostrožnosti u tom smeru, uključujući vakcinaciju protiv sezonskog gripa i pneumokoka u ranjivim grupama, “kako bi se izbegli ozbiljni slučajevi zaraze”.

Tataru je takođe dodao da bi bilo nemoguće sprovesti obaveznu meru vakcinacije s obzirom na vakcinu protiv COVID19. Vlasti bi mogle preporučiti samo ovu potencijalnu vakcinu.

Ministar je insistirao na tome da vlasti razmotre ukidanje mere za obaveznu upotrebu zaštitne maske samo kada prenos virusa u zajednicu bude „gotovo nepostojeći“ i ne budu zabeleženi novi slučajevi prenošenja. Međutim, prema ministru, “nastavak skoro normalnog života” mogao bi se očekivati krajem jula-početka avgusta, pod uslovom da stanovništvo poštuje mere predostrožnosti.

Prema izveštajima iz štampe, ministar zdravlja najavio je nameru liberala (PNL) da izmeni Zakon 95/2006 o reformi zdravstva nakon parlamentarnih izbora koji će biti održani ove jeseni, tako da važne bolnice ne potpadaju pod nadležnost gradonačelnika, nego Ministarstva zdravlja.

U telefonskom razgovoru za B1TV, Nelu Tataru je „ostavio otvorenu mogućnost produženja stanja pripravnosti nakon 15. juna, zbog nastavka prenošenja koronavirusa u zajednici i pojave novih lokusa prenosa”.

Sa svoje strane, šef Službe civilne zaštite Raed Arafat potvrdio je da se ne može predvideti  „povratak apsolutnoj normalnosti koji je postojao pre pandemije“ od 15. juna, čak i ako je „sada situacija pod kontrolom“. Prema Raed Arafatu, u slučaju da se ukine stanje pripravnosti, “moraju se usvojiti druge mere predostrožnosti”.

Opozicione stranke odmah su izrazile zabrinutost zbog mogućeg produženja stanja pripravnosti.

Privremeni predsednik Socijaldemokratske partije (PSD) Marcel Ciolacu smatra da više nema potrebe za pripravnost, čak i ako ga je Vlada želela produžiti jer je to bio savršeno pokriće za sve klijente NLP-a da nastave sa svojim poslom za javni novac. „Posle 15. juna, vreme je da se okonča liberalni model upravljanja državom samo novčanim kaznama, pretnjama i ograničenjima. Završimo klaustrofobiju, razmislimo o tome kako podmladiti Rumuniju!” napisao je Ciolacu napisao u članku koji je u ponedeljak objavljen na njegovoj Facebook stranici.

Članovi Spasimo Rumuniju (USR) sastaće se danas da bi odlučili da li će glasati u Parlamentu u korist predloga o produženju stanja pripravnosti nakon 15. juna.

Predsednik Pro-Rumunije Viktor Ponta rekao je u ponedeljak da će članovi njegove stranke glasati protiv produženja.

Sa svoje strane, Savez demokrata i liberala (ALDE) veruje da bi produžavanje pripravnosti bilo samo u interesu političkih lidera, a ne i javnosti. U svom postu na Facebooku, stranka Calin Popescu Tariceanua je izjavila da bi to bio manevar kojim će Vlada obezbediti ostanak na vlasti. / ibna