Rumunija: MUP i Pravoslavna crkva se dogovorili o proslavi Vaskrsa

Rumunija: MUP i Pravoslavna crkva se dogovorili o proslavi Vaskrsa

Ministar unutrašnjih poslova Rumunije Marcel Vela saopštio je u utorak popodne da će, nakon sporazuma sa Rumunskom pravoslavnom crkvom (RPC), snage bezbednosti raditi zajedno sa osobljem Crkve na podeli Svetog ognja vernicima, poštujući sve propise o socijalnom distanciranju.

Prema izjavama ministra unutrašnjih poslova, građani će moći dobiti naforu na Veliki petak i Veliku subotu od 7:00 do 17:00. iz posebno dizajniranih područja u svim župama, dok će distribuciju Svetog ognja, koja stiže iz Jerusalima, započeti policija i volonteri župa na Veliku subotu u 8:00.

Oni koji slave Vaskrs moći će da izađu iz svojih kuća, ali moraju da poštuju pravila društvenog distanciranja i izbegnu okupljanja više od tri osobe kako bi dobili Sveti oganj.

U noći vaskrsenja, svim sveštenicima i volonterima biće dozvoljeno da se kreću. Predstavnici snaga bezbednosti koji deluju na fiksnim kontrolnim punktovima, kao i oni na graničnim prelazima, deliće Sveti oganj ljudima u pokretu ili onima koji prelaze granicu.

Premijer je potvrdio da neće postojati rizik od širenja virusa sve dok se poštuju odredbe ovog sporazuma. Međutim, ministar zdravlja Nelu Tataru dao je opreznije izjave: „Još se borim za dobrovoljno suzdržavanje; za očuvanje socijalne distance, jer bi ubrzani porast broja zaraženih mogao da parališe zdravstveni sistem“.

Nekoliko političkih stranaka i članova civilnog društva kritikovali su sporazum. Na primer, Demokratska unija rumunskih Mađara (UDMR) rekla je da sporazum diskriminiše katoličke i protestantske vernike. UDMR je saopštio da Marcel Vela nije svestan vanrednih i javnozdravstvenih mera koje je uvela Vlada, a čiji je deo.

Unija Sačuvajmo Rumuniju (USR) smatra je da je poruka koju je građanima preneo MUP bila dvosmislena, jer su ljudi mogli biti suočeni sa dilemom oko verodostojnosti vlasti.

Jutros je predsednik Rumunije Klaus Iohannis najavio da će biti održan sastanak kojem će prisustvovati sve zainteresovane strane. Prema časopisu Adevarul, Vlada nije tražila mišljenje predsednika i sporazum sa Pravoslavnom crkvom mogao bi se, u stvari, poništiti. U današnjoj izjavi, međutim, ministar unutrašnjih poslova rekao je da su se predsednik i premijer složili da potpišu sporazum sa rumunskim Patrijarhom. Nedavno je objavljen članak na veb lokaciji g4Media u kome se izveštava o bliskim odnosima ministra spoljnih poslova Marsela Vela i Pravoslavne crkve, kao i činjenici da je poznat po svojoj predanosti pravoslavnoj veri. Prema izveštaju, 2011. godine, kada je bio gradonačelnik Karansebeja, izjavio je da bi „da nije gradonačelnik, voleo da bude iguman manastira u planinama Banata“. / ibna