Rumunija: Namere ExxonMobile ostaju nepoznate

Rumunija: Namere ExxonMobile ostaju nepoznate

Rumunski premijer Ludovic Orban rekao je da namere ExxonMobila za planove crpljenja i eksploatacije gasa iz Crnog mora (Neptun) „trenutno nisu poznate“, ali rumunske vlasti žele da se to pitanje razjasni što je pre moguće, jer im je cilj podržati pokretanje iskorištavanja prirodnog gasa.

Exxon poseduje 50% udela u konzorcijumu koji je izborio pravo na istraživanje i eksploataciju, ali navodno želi da se povuče.

Državni Romgaz bacio je oko je Exxonove akcije u projektu Neptun, i iz tog razloga nastavio je partnerstvo sa OMV Petrom, koji drži preostalih 50%. Prema ministru ekonomije Virgiliju Popescuu, rumunska vlada radi na scenariju za sticanje celokupnog udela od 50% koji poseduje Exxon, tako da će Romgaz i Petrom (50%) izvlačiti gas iz Crnog mora.

U međuvremenu, rumunski Transgaz kandidovao se za izgradnju gasovoda koji povezuje Podišor i Tuzlu, izjavio je sinoć premijer Ludovic Orban za TV B1. Takođe je pojasnio da će izgradnja gasovoda BRUA na rumunskoj teritoriji biti završena u roku od godine. (Gasovod će povezati Bugarsku sa Rumunijom, Mađarskom i Austrijom).

Rumunske vlasti zainteresovane su i za drugi projekat Transgaza, u koji je uključena američka grupa Carlyle.

Prema veb stranici Hotnews.ro, ruska grupa Lukoil takođe je izrazila interesovanje za 50% udela u Exxon-u.

S druge strane, tržišni izvori rekli su za G4media da je Lukoil zainteresovan za prodaju svog udela u perimetru EX-30-Trident na Crnom moru i da je poslao pismo igračima na tržištu nafte i gasa.

Na web lokaciji se posebno navodi da je Lukoil poslao pismo koje je potpisao menadžer Andrey Kupriyanov, obaveštavajući primaoce da namerava da proda svojih 87,8% udela u Tridentu. Preostalih 12,2% koncesijskih prava ima Romgaz.

Lukoil je odbio da komentariše informacije. / ibna