Rumunija: Nastavlja se kriza Vlade

Rumunija: Nastavlja se kriza Vlade

Unitar vladjuće koalicije u Rumuniji nastavlja se otvoreni rat stranaka koji traje već nekoliko dana. Čini se da nijedna strana, ni USR-PLUS, ni premijer Florin Cițu i njegovi saradnici u PNL-u nisu voljni da učine korak unazad. Dan Barna uključio je AUR u plan napada i nije rekao ‘ne’ učešću PSD -a, ističu mediji.

Florin Citu, nakon potpisa predsednika Klausa Iohannisa na dekret o isključenju Steliana Iona iz Vlade, rešio je problem u Ministarstvu pravde i za danas imenovao sastanak Vlade radi odobrenja programa „Anghel Saligni“, vrednog 50 milijardi leja (10 milijardi) za projekte lokalne uprave. Nakon ovog sastanka, na kojem rukovodioci USR-PLUS-a neće učestvovati, zakazan je ključni sastanak vladajuće koalicije, koji je zatražio Dan Barna.

Na njemu USR-PLUS namerava da formalno zatraži ostavku premijera, što bi prema Barni bio “elegantan način” za rešavanje krize. U suprotnom će biti podnesen predlog za izglasavanje nepoverenja, o čemu je stranka razgovarala sa AUR-om, što će, u slučaju odbijanja, biti praćeno ostavkama ministara USR-PLUS-a.

Marcel Ciolacu najavio je da neće potpisati predlog dveju stranaka, ali je ostavio otvorenu mogućnost da pomogne u smanjivanju Cițua: PSD će glasati, rekao je, o predlogu za nepoverenje USR -PLUS -AUR, ako ga podnesu. Na optužbe da se predomislio u vezi sa AUR -om, koji je u aprilu okarakterisao kao ekstremističku stranku sa kojom nikada neće sarađivati, Barna je juče, na televiziji (Digi24), odgovorio da nije pregovarao sa AUR -om, već je bilo samo razgovora, jer dve stranke imaju zajednički cilj – da zbace premijera – i u tome nema ničeg nezakonitog. On je dodao da postoji i mogućnost PSD-ovog predloga za izglasavanje nepoverenja. Dan Barna je objasnio da ne želi da napusti Vladu jer “to ne vredi”. Progutao je „žabu“, rekao je, kada je Vlad Voiculescu reformisan i to više neće učiniti, dodao je. „Kad su na meniju samo žabe, promenite kuvara“, rekao je Barna. U stvari, u PNL-u pronalazi „kuvara“ po svom izboru, Ilieja Bolojana.

Pretnje – do srede – njegovih saradnika u Vladi, do sada su ostavile ravnodušnim Florina Cițua, koji i dalje pokazuje stisnutu pesnicu. Njegovi saradnici sazvali su juče sastanak PNL-a bez učešća Ludovika Orbana, tokom kojeg je Cițu dobio jednoglasnu podršku za svoje postupke. Florin Cițu nije objasnio svojim kolegama kako namerava da izađe iz ćorsokaka izazvanog izbacivanjem Steliana Iona iz Ministarstva pravde. Jedini koji mu je skrenuo pažnju bio je Ilie Bolojan, iz Oradee, koji ga je upitao šta će biti sledeći koraci i upozorio ga da se njegovom delovanju protive građani.

Premijer je odgovorio sazivanjem sastanka PNL-a u podne, uz prisustvo Ludovika Orbana, pre sastanka vlade u 16.00 kako bi se odobrio razvojni program „Anghel Saligni“. Ludovik Orban je u postu na Facebooku rekao da je stavio program “Anghel Saligni” na dnevni red razgovora sa USR-PLUS-om i UDMR-om, te da je jedini koji može izvući vladajuću koaliciju iz ćorsokaka. Drugim rečima, Orban kaže da je to “politički manevar” Cițua koji namerava povesti gradonačelnike sa sobom pre kongresa stranke i upozorava da bi taj potez mogao razbiti vladajuću koaliciju i ugroziti je, čak ugroziti i sprovođenje programa.

U međuvremenu, privremeni ministar pravde Lucian Bode pozabavio se tim pitanjem u svom ministarstvu obećavajući pozitivno mišljenje. U tu svrhu, on je zamenio osobu zaduženu za analize kod Steliana Iona, koja je imenovana početkom aprila i vratio osobu koju je Ion oterao. Bode je u svojim izjavama pojasnio da nacrt Vladine vanredne uredbe nema mišljenje Ministarstva saobraćaja, ali kako je zakonski rok prošao smatra se da je prećutno prihvaćen.

G4media.ro u ekskluzivnom članku navodi dokaze da je originalni dokument za ovaj program stigao iz Ministarstva razvoja u Ministarstvo pravde nakon proterivanja Steliana Iona (koji je stoga s pravom tvrdio da mu originalni tekst nije poslat). Štaviše, juče je Lucian Bode objavio da prekida postupak konkursa koji je pokrenuo Stelian Ion za imenovanje tužilaca zaduženih za DIICOT, DNA i državnog tužioca.

O budućnosti Vlade biće odlučeno na ključnom sastanku koalicije PNL-USR-PLUS-UDMR, kojem će prisustvovati lideri tri stranke. Bez USR-PLUS, koalicija PNL-UDMR-stranke etničkih manjina-nema većinu u parlamentu, a PSD je izjavila da neće podržati manjinsku vladu.

Dacian Ciolos, u jutarnjem postu na FB-u, rekao je: „Znam da PNL ne misli da ćemo nastaviti do kraja. Potcenili su nas i snosiće posledice ako misle da nas mogu otkupiti određenim položajima. Zahtev USR-PLUS-a za osudu postoji i napreduje. Napisali smo to i to je posledica duboko neodgovornog ponašanja gospodina Cițua. PNL bi trebalo da preuzme odgovornost za postupke Florina Cițua. Stvari su jednostavne”, rekao je Ciolos. “Aktuelni premijer bacio je državu u političku krizu kako bi osvojio bodove na unutarstranačkim izborima. Tražimo brzi prekid krize, Rumuni su glasali za nas da napravimo reforme, a ne skandal. Odlaskom Florina Cițua, brzo zatvaramo krizu koju je izazvao”, rekao je on. “Svaki poslanik koji razume da je Florin Cițu želeo da iskoristi 10 milijardi evra rumunskog novca za kupovinu glasova stranaka slobodan je podržati predlog. To je stvar individualne savesti i političke korektnosti. Članovi PNL-a takođe mogu to potpisati,” napomenuo je on, dodajući da “znamo da postoje članovi parlamenta koji se radikalno ne slažu sa nemoralnim načinom rada premijera Cițua”./ibna