Rumunija: Nastavlja se politička kriza

Rumunija: Nastavlja se politička kriza

Predsednica ruunskog Senata Anca Dragu žalila se Ustavnom sudu tvrdeći da je premijer Florin Citu prekršio odredbe koje se odnose na obavezu dobijanja saglasnosti parlamenta u slučaju rekonstrukcije Vlade nakon promene političkog sastava. Osim toga, traži da se premijer obaveže da predloži imena ministara i dostavi ih Parlamentu kako bi mogao odlučiti o novom političkom sastavu Vlade.

Predsednik PNL -a Ludovik Orban rekao je da je trenutno ključ za deblokadu političke krize u rukama predsednika zemlje Klausa Iohannisa.

„Ova kriza se može odmah okončati. Nakon 15-minutne diskusije u Cotroceniju ”, rekao je, da bi ga napao deo štampe, koji je prokomentarisao da Orban očigledno govori iz iskustva. Štampa podsjeća da je Orban, nakon što je PNL izgubila parlamentarne izbore 6. decembra, nakon 15-minutne debate u kancelariji Klausa Iohannisa, podnio ostavku na mesto premijera.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti ostavke, premijer Florin Citu kategorički je odbacio takvu mogućnost.

„Nikada! Nisam neodgovoran, ostaviti Rumuniju zimi bez Vlade, sa četvrtim talasom, sa (povećanim) cenama energije, nakon čega sledi rasprava o minimalnoj plati, budžet za narednu godinu. Vidim da neke kolege slede metodu Dragnea, ali ja ne”, rekao je Citu. / ibna