Rumunija: Nastavlja se proizvodnja opreme i materijala za borbu protiv koronavirusa

Rumunija: Nastavlja se proizvodnja opreme i materijala za borbu protiv koronavirusa

Rumunska Vlada namerava da iskoristi mogućnosti u državi za proizvodnju opreme i materijala potrebnih za borbu protiv širenja koronavirusa, izjavio je premijer Ludovik Orban.

„Danas smo imali sastanak sa predsednikom Rumunije u Predsedničkoj palati Cotroceni. Glavna tema razgovora bila je podrška inicijativama za proizvodnju materijala, opreme, uređaja, supstanci potrebnih za borbu protiv epidemije koronavirusa. (…) Postoje mogućnosti, postoje ljudski resursi, postoje mašine koje možemo da uvedemo u rumunsku proizvodnu industriju i proizvedemo što više ove opreme tako da više ne budemo zavisni, posebno u situaciji kao što je danas širom sveta, u jakoj konkurenciji za svakog proizvođača, a time dobijamo i mogućnost da bar sopstvene potrebe obezbedimo iz sopstvene proizvodnje“, rekao je Orban na sastanku Vlade.

Pored toga, ministar energetike i poslovnog okruženja Virgil Popescu najavio je da je proizvodnja zaštitnih maski sa proizvodnim kapacitetom od 150 hiljada maski dnevno započela u fabrici u Maramuresu, i „od 15. aprila imaćemo 500 hiljada maski dnevno za stanovništvo i 150 hiljada maski dnevno za bolnice (…), a istovremeno proizvode i 1.000 zaštitnih odela dnevno, za potrebe bolnica, za lekare, medicinske sestre i ostale koji su na čelu borbe”.

Istovremeno, precizirao je da će iste proizvodne mogućnosti preuzeti ROMARM, rumunska državna kompanija u oblasti odbrane i vodeći rumunski dobavljač odbrambene tehnologije i usluga, s tim da kompanija poseduje 15 postrojenja i istraživački institut. To će obezbediti stratešku rezervu proizvodnjom iste količine materijala – „500.000 maski za stanovništvo i 150.000 za bolnice“, a proizvođač iz Galatsija dnevno će proizvoditi 150.000 maski od 15. aprila, dodao je Virgil Popescu.

Predsednik Klaus Iohannis pozvao je rumunske privrednike da daju ideje Vladi u vezi s proizvodnjom materijala koji pomažu u sprečavanju i borbi protiv novog koronavirusa. „Obraćam se našim privrednicima: delujte proaktivno, donesite svoje ideje Vladi, jer smo zainteresovani da promovišemo rumunsku robu, posebno u ovom trenutku. Ovo je sjajna prilika za rumunsko poslovno okruženje. Trebaju nam ovi materijali, imamo ovu priliku“, poručio je Iohannis iz predsedničke palate./ibna