Rumunija: Nastavljaju se procedure oko formiranja nove vlade

Rumunija: Nastavljaju se procedure oko formiranja nove vlade

Sinoćnja ostavka premijera Ludovika Orbana otvorila je put za formiranje nove vlade. Predsednik Klaus Iohannis započeo je pripremne kontakte, te je već juče razgovarao sa liderom UDMR-a Kelemenom Hunorom, dok se danas popodne trebao sastati sa rukovodstvom PNL-a po pitanju imenovanja predstavnika stranke kome će preneti mandat da formiraju vladu.

Prema izveštajima medija, za taj posao se razmatra evrozastupnik Zigfrid Murešan, koji ima odlične kontakte sa političkim rukovodstvom u Briselu i Nemačkoj, dok je stručan i u ekonomskim pitanjima. Međutim, nakon što je danas ministar odbrane Nikolae Ciuca imenovan za premijera prelazne vlade te zemlje, razumno je samo da on i dalje ostane na tom položaju. Među imenima o kojima se takođe šuška je i ime ministra finansija Florina Citua. Trenutno se rukovodstvo PNL sastaje o strategiji koju treba slediti u pregovorima sa USR-PLUS i UDMR za formiranje nove vlade. Pregovarački tim predvodiće Ludovik Orban, koji je i dalje predsednik PNL-a.

Dajući ostavku juče, Orban je rekao da sa čiste savesti odlazi sa mesta premijera da je obavio svoj posao. Prema izveštajima medija, Orban će preuzeti mesto predsednika parlamenta, dok će političar iz USR-PLUS-a preuzeti mesto predsednika Senata.

Klaus Iohannis obećao je Orbanu predsedavanje parlamentom, treću poziciju u Rumuniji, kada je od njega zatražio da podnese ostavku na mesto premijera, rekavši mu da mu neće dodeljivati mandat za novu vladu.

PNL sada zauzima 1., 3. i 4. najvišu poziciju u državnoj strukturi, dok će USR biti druga po značaju. / ibna