Rumunija: Nastavljen štrajk rudara

Rumunija: Nastavljen štrajk rudara

Otpor rumunskih rudara raste i postaje sve jači a višednevni protesti se nastavljaju zbog neisplaćivanja plata na vreme, uprkos činjenici da je ministar finansija uveravao njihove sindikalce da će zaostale obaveze dobiti do 26. februara.

Oko 60 rudara zabarikadiralo se u podrumima rudnika Lupeni preteći štrajkom glađu ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Jutros se stotine rudara iz rudnika Lonea i Livezeni okupilo u energetskom kompleksu Hunedoara zahtevajući zaostale obaveze: plate, bonove za hranu, troškove prevoza i grejanja.

Premijer Florin Citu rekao je danas da je „to težak sektor“ i da „tranzicija u zelenu ekonomiju dolazi s problemima“. Rekao je da razume rudare i zna da prolaze kroz težak period, ali ne veruje da će rešenje koje su izabrali doneti nikakve rezultate. Takođe je rekao da postoje političari koji žele da iskoriste probleme rudara, ali je obećao da tokom njegovog mandata neće biti marša rudara u Bukureštu.

Predsednik PSD-a Marcel Ciolacu rekao je da PSD nije želeo da dodaje gorivo žalbama rudara Valea Jiului koji nisu primali plate. „Kada stojite na socijalnoj bombi, ne biste je trebali hraniti. Naročito u slučaju stranke veličine PSD-a. Ne biste trebali iskorištavati (u svoju korist) tugu ljudi; trebalo bi da izađete i da im kažete istinu“, rekao je Ciolacu, objašnjavajući zašto socijaldemokrate nisu otišle u Lupeni kao drugi političari.

Predsednik PSD veruje da rešenje problema rudara nije marš u Bukurešt.

U tom kontekstu, Ciolacu je istovremeno objasnio šta želi od PSD-a: učtivost i zdrav razum Iona Iliescua i vrlo dobru partijsku organizaciju u vreme Liviu Dragnea. Želim povratak na partiju profesionalaca koje je doveo Adrian Nastase, mladalački vazduh koji je doneo Victor Ponta i, na kraju, ali ne najmanje važno, diplomatiju Mircea Geoana, izjavio je Marcel Ciolacu sinoć na Anteni 3. / ibna