Rumunija: Nastavljene pripreme za lokalne izbore

Rumunija: Nastavljene pripreme za lokalne izbore

Uoči lokalnih izbora, Socijaldemokrate su odbacile bilo kakav savez sa aocijal-liberalnom PPUSL, Savezom liberala i demokrata (ALDE) ili Nacionalnom unijom za napredak Rumunije (UNPR), dok liberali nisu podlegli „ogromnom pritisku“ koji vrši Partija narodnog pokreta (PMP).

Prema članku G4media, činjenica da su male stranke poznate po blokadama i zakulisnim radnjama, gurane u stranu, ukazuje na priliku za pojednostavljenje političkog spektra, što bi bio „korak ka doslednijem procesu donošenja odluka“.

U kontekstu u kojem su glavne stranke „postale više svesne svoje moći“, pojava saveza USR PLUS igrala je važnu ulogu, kao treći pol vlasti na političkoj sceni i „reformistički pritisak“.

Štaviše, ignorisanje Demokratske unije Rumunije (UDMR), „centralne partije specijalizovane za političke transakcije u vreme krize“, rizikovalo bi da ostavi oko milion Mađara bez političkog predstavljanja. “Ova situacija ne bi bila “korisna” za demokratiju, jer bi pružila mađarskim liderima priliku da budu “žrtve”, ohrabrujući “radikalni i autonomni” dijalog i izolujući mađarske zajednice, što je “scenario sa opasnim posledicama”, zaključuje kolumnista. / ibna