Rumunija: Nova uredba kojom se produžava suspenzija letova

Rumunija: Nova uredba kojom se produžava suspenzija letova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rumunije u ponedeljak uveče izdalo je novu uredbu kojom se obustava leta iz i za Španiju produžava do 11. maja 2020. Obustava letova za Austriju, Belgiju, Švajcarsku, Sjedinjene Države, Sjedinjene Države Kraljevina, Holandija, Turska, Iran, Italija, Francuska i Nemačka biće produžene do 14. maja 2020. godine.

Dekretom se takođe uređuje kretanje izvan kuće za osobe starije od 65 godina, kojima će biti dozvoljeno da napuste kuću od 07:00 do 11:00 i od 19:00 do 22:00, iz istih razloga kao i u prethodnim uredbama.

Šef odelenja za vanredne situacije (DSU) Raed Arafat upozorio je građane na ublažavanje ograničenja nakon 15. maja. On veruje da će, ukoliko se situacija pogorša i Rumuni ne razumeju koliko je važno da i nakon toga poštuju mere predostrožnosti preduzete tokom vanrednog stanja, opuštanje mera biti odloženo i iza tog datuma.

“Opuštanje mera preduzetih zbog pandemije desiće se postepeno i to samo za određena područja”, rekao je ministar zdravlja za B1TV. Takođe je dodao da će trenutni zakonski okvir dozvoliti da se ograničenja nastave i posle 15. maja, čak i bez vanrednog stanja.

Sa svoje strane, rumunski premijer Ludovik Orban rekao je u sinoćnjem intervjuu da će se ograničenje kretanja ukinuti od 16. maja, ali je naglasio da će putovanje između različitih lokacija biti podložno određenim uslovima koji će se uskoro utvrditi. Prema njegovim rečima, hoteli i parkovi „mogli bi se otvoriti, ali javnost treba da poštuje meru socijalne distance“, napominjući da je „vrlo verovatno da će restorani i igrališta ostati zatvoreni“.

Pored toga, Ludovik Orban rekao je da su “mnogi zdravstveni rizici identifikovani za učenike i nastavnike”, što je dovelo do odluke Vlade da škole ostavi zatvorenim, uprkos brojnim zahtevima za ponovno otvaranje. Upitan o mogućem drugom talasu COVID-19 koji bi mogao pogoditi zemlju ove jeseni, premijer je odgovorio da bi Rumunija trebalo da bude „dobro pripremljena“ i uverava da će Vlada preduzeti sve potrebne mere u tom pravcu.

Šef Vlade je takođe rekao da će upotreba maske biti obavezna u zatvorenom prostoru onoliko dugo koliko tobude potrebno, zavisno od napredovanja pandemije u Rumuniji. Dodao je da je Vladin interes bio da obezbedi maske za građane koje ih mogu kupiti.

Premijer Ludovik Orban rekao je u ponedeljak popodne da je imao “veoma blisku saradnju” sa predsednikom Klausom Iohannisom, ističući da su “odluke doneli zajedno”. Prema riječima šefa Vlade, zemlji je neophodno da šef države, Vlada i vlasti “postupaju kohezivno kako bi doneli odluke koje bi trebale uticati na privredu i društvo na najpozitivniji mogući način”. / ibna