Rumunija: Obavezna maska i na otvorenom prostoru

Rumunija: Obavezna maska i na otvorenom prostoru

Alekandru Rafila, direktor Rumunskog udruženja za mikrobiologiju, rekao je da se očekuje da će se broj pacijenata lečenih u jedinicama intenzivne nege, kao i broj preminulih zbog Covid-19, povećati u narednim nedeljama, imajući u vidu da je nedavno zabeležen veliki broj novih slučajeva.

Ministar zdravlja Nelu Tataru upozorio je da bi se Rumunija mogla naći u istoj situaciji kao Španija i Italija, ukoliko Rumuni ne budu poštovali pravila koja su nametnule vlasti. Međutim, poštovanje pravila dovelo bi do smanjenja broja novih slučajeva. „Ako ne budeo sledili ova pravila, videćemo oštar porast iz dana u dan, prenatrpanost bolnica, prebukiranost jedinica intenzivne nege. Scenariji koje smo videli u martu-aprilu u Španiji i Italiji mogu se ponoviti i u našoj zemlji“, upozorio je ministar Tataru.

Od danas je u Bukureštu upotreba maske postala je obavezna i na otvorenom, 24 sata dnevno, na šetalištima istorijskog centra, kao i na pijacama, izložbama, autobuskim stanicama, železničkim stanicama.

Do danas je u Rumuniji potvrđeno 55.241 slučaj koronavirusa, dok je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.232 nova slučaja, a ukupno je umrlo 2.480 ljudi. 436 pacijenata je hospitalizovano u jedinicama intenzivne nege, dok se 28.006 ljudi oporavilo. Do danas je na nacionalnoj osnovi izvršeno 1.268.899 testova. U Rumuniji 5.322 osoba kod kojih je koronavirus potvrđen ostaje u samoizolaciji, a 4.561 u institucionalnoj izolaciji. Pored toga, 18.863 osobe ostaju u karantinu kod kuće, a 177 u institucionalnom karantinu. Ukupno 5571 građanina Rumunije pozitivno je testirano na COVID-19 u inostranstvu, od čega 18 u Grčkoj./ibna