Rumunija: Očekuje se da će vanredno stanje biti produženo za 30 dana – ALDE reaguje na odluku

Rumunija: Očekuje se da će vanredno stanje biti produženo za 30 dana – ALDE reaguje na odluku

Predsednik Rumunije Klaus Iohannis trebalo bi da izda danas, u ponedeljak, dekret o produženju vanrednog stanja na još 30 dana, navodi se u izjavi objavljenoj pre nedelju dana, kada je rumunski predsednik nakon sastanka sa premijerom i nekoliko ministara izjavio da bi vanredno stanje moglo da se produži za mesec dana i dekret će biti objavljen početkom ove nedelje.

„Neki se planovi kreću napred, ali došli smo do zaključka da će biti neophodno produžiti vanredno stanje; Iz tog razloga tražio sam od Vlade da podnese predloge posle kojih ću doneti novi dekret koji će produžiti vanredno stanje na još mesec dana. To je neophodno kako bi se epidemija stavila pod kontrolu“, rekao je Iohannis.

Predsednik Iohannis je 16. marta izdao svoj prvi dekret kojim je proglasio vanredno stanje na 30 dana do utorka, 14. aprila. Prema Zakonu o vanrednom stanju, u zavisnosti od napredovanja rizične situacije, predsednik Rumunije, uz saglasnost parlamenta, može produžiti trajanje vanrednog stanja i može proširiti ili ograničiti njegov obim. U roku od najviše pet dana od početka vanrednog stanja, predsednik će tražiti od Skupštine da odobri meru, a u slučaju da je Parlament ne odobri, predsednik Rumunije će odmah opozvati dekret i najavljene mere prestaju da se primenjuju.

Predsjednik ALDE Calin Popescu-Tariceanu izjavio je da neće glasati za produženje vanrednog stanja, tvrdeći da je ova mera pogoršala nedostatak transparentnosti. Tariceanu je optužio vlasti da vode “anti-rumunsku politiku” i naglasio da bi se i preduzeća i institucije Rumunije trebale vratiti u normalne tokove.

„Produženje vanrednog stanja gotovo je potpuno besplodno i ne pruža ništa što se ne može učiniti sa trenutnim zakonima. Ne želim glasati za produženje vanrednog stanja, jer vidim da, dok god je na snazi, postoji nedostatak transparentnosti i u osnovi krči put zloupotrebi položaja. Ne želim glasati o vanrednom stanju, jer veliki deo zemlje nije zahvaćen koronavirusom i ne razumem zašto bi trebalo da kažnjavamo regione na koje pandemija nije uticala, kao i ostale”, rekao je juče šef ALDE.

Podseća se da je prva naredba o vanrednom stanju dobila jednoglasnu podršku poslanika. / ibna