Rumunija od danas u stanju pripravnosti

Rumunija od danas u stanju pripravnosti

Predsednik Rumunije Klaus Iohannis objavio je danas zakon o sprovođenju bezbednosnih mera tokom stanja pripravnosti, saopštila je predsednička administracija. Zakon će stupiti na snagu tri dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Šef države je, međutim, rekao da će se mere koje se odnose na stanje pripravnosti primenjivati od 15. maja, bez čekanja da ovaj stupi na snagu, jer izvršna vlast ima zakonski okvir za njihovo sprovođenje.

Premijer Ludovik Orban već je u četvrtak najavio da će Rumunija 30 dana biti u stanju pripravnosti od 15. maja, „prvi put u svojoj istoriji“. Prema premijeru, stanje pripravnosti „predstavlja reakciju na vanredne potrebe u velikom obimu, što zahteva usvajanje skupa privremenih mera“.

Proglašenje stanja pripravnosti u celoj zemlji, kao i mere za borbu protiv epidemije, odobreni su sinoć na prvom sastanku Nacionalnog komiteta za vanredne situacije (CNSSU) i objavljeni su u Službenom glasniku.

Predsednik ovog odbora je premijer i ima tri potpredsednika, i to ministra unutrašnjih poslova, ministra javnih radova i šefa civilne zaštite.

Premijer je jasno rekao da će ukidanje određenih saobraćajnih ograničenja dovesti do „povećane odgovornosti“. Ova situacija takođe zahteva obavezu upotrebe zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i striktno poštovanje higijenskih pravila.

Sa svoje strane, predsednik Klaus Iohannis rekao je da “ako se situacija pogorša i ako dokazi pokažu da postoji obilje infekcija”, neće oklevati da ponovo proglasi vanredno stanje.

Kao deo odluka CNSSU-a, šef Službe civilne zaštite Raed Arafat saopštio je produženje suspenzije letova za Austriju, Belgiju, Švajcarsku, Francusku, Nemačku, Italiju, Veliku Britaniju, Holandiju, Španiju, Sjedinjene Države, Iran i Tursku do 28. maja. Međunarodni drumski prevoz putnika iz ovih zemalja obustavljen je do 1. juna.

Takođe, od 15. maja, svako ko uđe u Rumuniju, bez obzira na zemlju porekla, mora ostati u karantinu kod kuće 14 dana.

Vlada je takođe odlučilada produži sistem privremene nezaposlenosti do 1. juna, sa sposobnošću da održi ovaj oblik podrške u oblastima koje će i dalje biti pogođene, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, izjavio je potpredsednik vlade, Raluca Turcan.

Ministar finansija Florin Citu najavio je produženje roka otplate bankarskog zajma do 15. juna 2020. godine, navodeći da je do danas više od 126.000 ljudi i kompanija koristilo ovu meru.

Na jučerašnjem sastanku Vlada je takođe usvojila hitnu uredbu kojom se predviđa besplatan prevoz javnim prevozom i vozovima za studente./ibna