Rumunija: Odbor za spoljnu politiku mađarskog Parlamenta osudio Iohannisovu izjavu

Rumunija: Odbor za spoljnu politiku mađarskog Parlamenta osudio Iohannisovu izjavu

Odbor za spoljnu politiku mađarskog Parlamenta juče je jednoglasno odobrio rezoluciju kojom se potvrđuje njena posvećenost autonomiji oblasti Szekler i osuđuje nedavne izjave predsednika Klausa Iohannisa protiv mađarske manjine.

Levente Magyar, zamenik ministra spoljnih poslova u Budimpešti, zadužen za parlamentarne poslove, opisao je izjave rumunskog predsednika kao „podsticanje na mržnju“, upozoravajući da će mađarska Vlada nastaviti da brani mađarsku zajednicu od bilo kakvih „napada“. On je dodao da je predsednik Rumunije opisao sve koji su uključeni u razgovore sa mađarskim zvaničnicima, a koji nisu ošto protiv mađarske namere, kao “izdajnike”. Levente Magyar smatra da izjave predsednika Rumunije predstavljaju domaću političku retoriku, naglašavajući da mogu imati „široke posledice“. Postoji „rumunska tradicija potezanja mađarske karte kad god postoje problemi, kako bi se javnost odvratila od stvarnih problema“, naglasio je Levente Magyar.

Mađarska želi da razvija svoje odnose sa Rumunijom, insistirao je mađarski zvaničnik, ističući da će Vlada u Budimpešti nastaviti da pomaže mađarskoj zajednici i štiti je od “bilo kojeg oblika napada”. Odgovarajući na pitanje, Levente Magyar opisao je kao “sramotnu” činjenicu da predstavnici Saveta Evrope ćute o tom pitanju.

Zsolt Nemeth, predsedavajući Odbora za spoljne poslove, rekao je da će to pitanje biti upućeno rumunskom Parlamentarnom odboru za spoljne poslove sledeće nedelje. Nemeth je pojasnio da se Rumunija „bori protiv dva virusa istovremeno“: novog koronavirusa i „starog virusa šovinizma“. / ibna