Rumunija: Odluka o uvođenju vanrednog stanja od 26. marta je neustavna

Rumunija: Odluka o uvođenju vanrednog stanja od 26. marta je neustavna

Ustavni sud Rumunije presudio je u sredu da je Vladina Odluka o uvođenju vanrednog stanja br. 34/2020 donesena 26. marta neustavna. Prema Sudu, Vlada ne može ograničiti prava i slobode hitnim odlukama. Ove odluke može se donositi samo po zakonu koji je usvojio Parlament.

Prema odluci, odredbe dva člana Vladine uredbe o hitnim situacijama o novčanim kaznama zbog nepoštovanja ograničenja tokom vanrednog stanja, “karakterišu nedostatak jasnoće, tačnosti i predvidivost“, koja„ podstiče policiju da proizvoljno kažnjava počinitelje“. Sud u saopštenju za javnost navodi da je zakon o kršenju odredbi, poput krivičnog zakona, njegovo pomoćno telo, i trebalo bi da se interveniše samo ako drugi pravni lekovi nisu dovoljni da zaštite određene društvene vrednosti.

Otprilike 300.000 novčanih kazni izrečeno je od kada je vanredno stanje stupilo na snagu, a ukupno je izrečeno više od 600 miliona leia (oko 120 miliona evra) zbog kršenja restriktivnih mera.

Premijer Ludovik Orban rekao je da je “šokiran” presudom Ustavnog suda, koja opravdava “veoma malu manjinu koja ne poštuje zakon” i ignoriše “ogromnu većinu, preko 98%”, koja se ponašala “odgovorno u ovom periodu” . Dodao je da će Vlada tražiti „legalan način da dozvoli vlastima“ da se „efikasno bore protiv onih koji ne poštuju pravila“ i rizikuju širenje virusa. “Definitivno ćemo pronaći ustavna i zakonodavna rešenja”, rekao je premijer Orban. Tvrdi da je odluka Suda “poziv svakom građaninu da prekrši zakon” i pravila koja su donešena u vanrednom stanju. “U osnovi, to je poziv na anarhiju i poziv na loše ponašanje prema društvu”, naglasio je Orban.

Potpredsednica vlade Raluka Turcan žali zbog ove „potpuno neobične“ situacije i kaže da je razočarana „opasnom“ odlukom Ustavnog suda, koja „uništava mnogo napora koje su uložile rumunske vlasti i građani tokom vanrednog stanja“. Ipak, naglasila je da je uverena da će Rumuni i dalje poštovati odredbe “od kojih zavise zdravlje i bezbednost njihovih sugrađana”.

Sa svoje strane, pozdravljajući ovaj uspeh u Sudu, građanska advokatica Renate Veber nada se da će vlada predložiti „fiskalnu amnestiju ili pronaći drugu formulu za poništavanje ovih kazni“.

Komentarišući odluku Suda, predsednik Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE), Calin Popescu-Tariceanuanu, preneo je na Facebook da njegova stranka, kao i Socijaldemokratska partija (PSD) i Pro Rumunija, imaju izrađene zakon kojim se „automatski“ poništava većina novčanih kazni izrečenih tokom vanrednog stanja, „bez da se mora proći kroz sudove i koštati Rumune novca i vremena“.

Danas je Raed Arafat, šef Službe civilne zaštite i podsekretar ministra unutrašnjih poslova, objavio na Facebooku da je sinoć objasnio uticaj odluke o neustavnosti novčanih kazni zbog nepoštovanja mera preduzetih tokom borbe protiv COVID-a 19. „Jasno sam stavio do znanja da ne raspravljam ili komentarišem samu odluku, ali normalno je istaći da nedostatak alata koji obeshrabruje one koji ne žele da slede pravila lako stvara značajan problem usred borbe u kojoj je poštovanje mera od suštinskog značaja za sprečavanje ogromnog uticaja na javno zdravlje“.

Ustavni sud je utvrdio da je zakon koji predviđa ukidanje posebnih penzija takođe protivustavan. Zakon su osporili Ombudsman i Vrhovni kasacioni sud. Predlog zakona o ukidanju posebnih penzijskih sistema koji ne poštuju princip doprinosa odobrio je Predstavnički dom 28. januara 2020. godine. Mera se odnosila na poslanike i senatore, sudije i tužioce, javne službenike sa posebnim statusom, parlamentarne državne službenike, članove diplomatske službe, pripadnici Ustavnog suda, kao i osoblje letova civilnog vazduhoplovstva, pored vojske i policije. / ibna