Rumunija: Održana prva sednica Parlamenta

Rumunija: Održana prva sednica Parlamenta

Prvo zasedanje parlamenta održano je u podne na poziv predsednika Klausa Iohannisa. Održana su dva odvojena sastanka, kojima su predsedavali viši poslanik i viši senator.

Na ovoj prvoj sednici, biće formirani odbori koji će proveritu valjanost izbora novih članova parlamenta, koji se sastoje od 30 članova, odnosno 15 senatora. Čim se ratifikuje izbor 2/3 članova dva tela i polože zakletve poslanici i senatori, smatraće se da su Parlament i Senat legalno formirani.

Tada se biraju predsednici dva tela i članovi predsedništva; potpredsednici, sekretari i dekani. Takođe se formiraju parlamentarne grupe i uspostavljaju parlamentarni odbori.

Izbor predsednika parlamenta i senata održava se tajnim glasanjem. Svaka parlamentarna grupa može predložiti samo jednog kandidata.

Predsedništva dva doma formiraju se nakon pregovora između lidera parlamentarnih grupa, na osnovu broja glasova koje su stranke osvojile na izborima, nakon čega sledi tajno glasanje.

Podseća se da je na izborima 6. decembra izabrano ukupno 466 članova parlamenta – 330 poslanika i 136 senatora, prema listama Centralne izborne komisije (Biroul Electoral Central).

PSD je izabrao 47 senatora i 110 poslanika, PNL po 93, savez USR PLUS 25 i 55, ali i Savez za uniju Rumuna (AUR) 14 i 33. UDMR je dobio devet mesta u Senatu i 21 u Parlamentu. 18 poslaničkih mesta dato je predstavnicima nacionalnih manjina.

Predsednik PSD-a Marcel Ciolacu rekao je sinoć da su svi članovi parlamentarne grupe nacionalnih manjina ostali u izolaciji nakon što je jedan od njih bio pozitivan na COVID-19 (prema stiripesurse.ro on je član Grčke unije), dodajući da to stvara problem u formiranju novog parlamenta.

Ranije je poslanik razgovarao sa političarima desnog centra.

Pored toga, Marcel Ciolacu najavio je da će razgovarati sa bivšim gradonačelnikom Bukurešta Danielom Tudoracheom o tome da li želi ili ne želi da uđe u parlament, jer se protiv njega vodi postupak. Ciolacu je pojasnio da ako Tudorache konačno uđe u parlament, neće pripadati Centralnom komitetu svoje stranke. / ibna