Rumunija: OMV Petrom nastavlja operacije u Crnom moru

Rumunija: OMV Petrom nastavlja operacije u Crnom moru

OMV Petrom nastavlja sa radom u plitkim vodama u rumunskoj Istri, gde je krajem decembra počelo testno bušenje, navodi se u članku G4media pod naslovom „Nova Evropa: Energetski giganti pojačavaju rad na rumunskom Crnom moru“. Uskoro započinje druga operacija bušenja na dubini od 2.500 m ispod morskog dna, na mestu gde je voda duboka oko 60 m.

„Prema Chrisu Veitu, izvršnom direktoru OMV Petrom zaduženim za projekat, Crno more je od strateškog značaja za domaću proizvodnju gasa, koja trenutno pokriva gotovo 10% godišnje potrošnje gasa u Rumuniji.“

OMV Petrom posluje u Istri i Neptun Deep-u, u partnerstvu s ExxonMobilom. Licence za bušenje u Crnom moru i dalje imaju Američka crnomorska nafta i gas, kao i ruski Lukoil, koji je prošlog novembra objavio namere da proda 87,8% svojih udela u bloku EKS-3 Trident, gde na osnovu podataka iz 2015. godine, rezerve mogu premašiti 30 milijardi kubnih metara gasa. Romgaz, koji drži preostalih 12,2%, je najverovatniji kupac.

Rumunija tek treba da odobri svoju novu Nacionalnu energetsku strategiju, napominje se u izveštaju, iako je 2020. objavila novu strategiju za 2020-2030 sa prognozama do 2050, koja predviđa nove izvore energije zasnovane na prirodnom gasu, ali i prelazak sa uglja na prirodni gas. Planirana su nova energetska postrojenja koja će raditi kao glavni izvor finansiranja sa prirodnim gasom kombinovanog energetskog kapaciteta 1600 MV i budućim sredstvima iz Evropskog zelenog sporazuma.

Prošle godine, Alma Pop, glavni finansijski direktor OMV Petrom, upozorila je da će do 2030. godine Rumunija uvoziti 40% svojih potreba za gasom ako se gas ne bude eksploatisao u Crnom moru.

Bez obzira na to, interesovanje za ove bušotine oslabilo je 2018. godine kada je vlada PSD-a prekomerno oporezovala dobit od morske energije. Aktuelna vlada je obećala da će izmeniti zakon kako bi zadovoljila investitore.

Od trenutnih rumunskih programa na Crnom moru, VKS Midia i KSIII Pelikan iz BSOG-a najverovatnije će dobiti zeleno svetlo za pokretanje proizvodnje, postavivši drugu polovinu godine kao polaznu tačku. Međutim, kompanija je najavila da se nada da će pre pokretanja proizvodnje biti usvojen novi zakon. / ibna