Rumunija: Orban i Castex potpisali francusko-rumunsko strateško partnerstvo

Rumunija: Orban i Castex potpisali francusko-rumunsko strateško partnerstvo

Juče je rumunski premijer Ludovic Orban, zajedno sa ministrima energetike, odbrane i poljoprivrede, razgovarao sa francuskim kolegama i prisustvovao ceremoniji potpisivanja dokumenta o ažuriranju francusko-rumunskog strateškog partnerstva i Mape puta za naredne četiri godine.

Rumunski premijer rekao je novinarima da je potpisao dokument kojim izražava zainteresovanost za saradnju u izgradnji reaktora 3 i 4 u Cernavodi, kao i popravci i modernizaciji Reaktora 1. Istovremeno, učešće Francuske u nacionalnom programu naoružanja Rumunije takođe se razgovaralo.

Ažurirani putokaz odnosi se na saradnju dve zemlje u oblastima odbrane, energetike, nuklearne energije u miroljubive svrhe, infrastrukture, poljoprivrede, komunikacija i kulture.

Takođe je potpisan sporazum između Nuclearelectrica i francuskog Orana.

Kako je Ludovic Orban istakao u svojim izjavama, strateški odnos dve zemlje takođe je obuhvatio važne ciljeve za Rumuniju, poput pristupanja Šengenskom prostoru i OECD-u, za šta je dobio uveravanja u francusku podršku.

U vezi sa saradnjom u sektoru odbrane razgovaralo se o aktuelnim pitanjima, poput ugovora o isporuci četiri korvete. Rumunski premijer izrazio je želju Rumunije da nastavi sa njihovom izgradnjom, čim se reši postojeći sudski spor.

Što se tiče opreme, Orban je naglasio da ceni francuski interes, ali je istakao da u mnogim programima postoje konkurentne, kako je rekao, procedure, u kojima se meri kvalitet i odluke donose prema podnetim ponudama.

Na konferenciji za novinare u rumunskoj ambasadi u Parizu, ministar poljoprivrede Adrian Oros rekao je da su on i njegov kolega razgovarali o pitanjima vezanim za novi ZPP, strategiji Komisije o biodiverzitetu, strategiji od farme do rašlja i zelenom dogovoru. Takođe je dodao da će dva zamenika ministra poljoprivrede danas otputovati u Francusku na razgovore usmerene na razvoj mreže skladišta sa rumunskim proizvodima, na osnovu francuskog sistema.

U zajedničkim izjavama sa rumunskim kolegom u Parizu juče, francuski premijer Jean Castex pozdravio je rumunsku solidarnost i podršku premijera Ludovika Orbana nakon napada turskog predsednika na francuskog kolegu. Skandal je izbio zbog karikatura poslanika Mohammeda i atentata na profesora Samuela Patija. Ludovik Orban je naglasio da su izjave Redžepa Tajipa Erdogana upućene Emmanuelu Macronu „bile neprihvatljive“. / ibna