Rumunija: Orban opružuje Cîţua za čistke u PNL

Rumunija: Orban opružuje Cîţua za čistke u PNL

Ludovik Orban osuđuje „čistke“ koje je Florin Cîţu preduzeo u Nacionalno -liberalnoj stranci (PNL), a koje su uglavnom bile usmerene na liberale koji podržavaju Orbana na mestu predsednika stranke. On je kao primer naveo ljude koje je stranka progonila, uključujući 17 kolega u Temišvaru, kao i generalne inspektore škola u Braili, Bukureštu i Argesu.

„Mnogi ljudi su smenjeni sa neke javne funkcije jer su me podržavali. Nije fer, nije normalno. Neke moje kolege možda misle da su u Komunističkoj partiji, ali ne, mi smo zaista u Nacionalno -liberalnoj partiji“, rekao je Ludovik Orban. Ponovo je osuo paljbu na premijera Florina Cîţu zbog cena robe i odluke da smeni ministra finansija Alekandrua Nazarea bez konsultovanja sa njim.

„Predsednik PNL -a mora uživati poštovanje, posebno zato što je ovaj predsednik izveo stranku iz stanja raspada i nepoverenja i pretvorio je u pobedničku stranku, najmoćniju stranku u Rumuniji, glavnu vladajuću stranku. Ako premijer ili neko drugi ne poštuje predsednika PNL -a, ne možete tražiti od rumunskih građana da poštuju njega ili PNL u celini“, rekao je Orban za B1tv.

Lider liberala je takođe rekao da na sledećem kongresu PNL -a neće biti izabran „pobednički tim“, već predsednik stranke.

„Postoji takmičenje između mene i Florina Cîţua. Zbog toga je potrebno analizirati moju kandidaturu: ko sam, šta sam uradio za PNL, šta sam još u stanju da uradim za PNL i u kojoj meri. Moj protivnik je uporediv sa mnom u ovom takmičenju gde su opklade važne i gde će pobednik dobiti sve”, potvrdio je Orban, ne žaleći što je nominovao Florin Cîţua za premijera. / ibna