Rumunija: Orban podneo ostavku, Nicolae Ciuca preuzima dužnost premijera

Rumunija: Orban podneo ostavku, Nicolae Ciuca preuzima dužnost premijera

Rumunski premijer Ludovik Orban objavio je u ponedeljak da podnosi ostavku na mesto predsednika vlade Rumunije. Njegova odluka usledila je nakon debate sa predsednikom Klausom Iohannisom, tokom koje je predsednik tražio od njega da preuzme odgovornost za neuspeh na parlamentarnim izborima. Ludovik Orban više neće biti predlagan za premijera.

„Odlučio sam da podnesem ostavku na mesto premijera, posle godinu i mesec dana u kojima se Rumunija suočila sa izuzetno teškim situacijama. Vladu će, nakon moje ostavke, voditi član kabineta kojeg će imenovati predsednik Rumunije“, rekao je Ludovik Orban.

Odlukom Klausa Iohannisa, ministar odbrane Nicolae Ciuca privremeno preuzima mesto premijera.

Ostavka premijera znači ostavku cele vlade. Nakon Orbanove ostavke, kabinet će raditi u tehničkom mandatu, privremeno, narednih 45 dana. Tokom prelaznog perioda, vlada ima ograničena ovlašćenja i može donositi samo administrativne akte.

„Rumuniji je potrebna odgovorna vlada koja zastupa volju naroda i svojom današnjom odlukom želim da jedno vrlo jasno istaknem: ne držim se mesta premijera da bi pregovori koji slede trebalo da dovedu do vlade snaga desnog centra. Oni žele da iskoriste sve resurse koje će imati Rumunija“, dodao je Orban.

Sledeća vlada biće formirana nakon sednice novog parlamenta 20. decembra. / ibna