Rumunija: Orban potvrdio ukidanje restriktivnih mera 15. maja

Rumunija: Orban potvrdio ukidanje restriktivnih mera 15. maja

Rumunski premijer Ludovik Orban u pisanoj izijavi potvrdio je ukidanje policijskog sata nakon 15. maja i ukidanje obaveze potpisivanja deklaracije po kojoj bi odstupio nakon tog datuma.

“Međutim, pravila društvene distance moraju se poštovati, kao i okupljanja više od tri osobe koja će i dalje će biti zabranjena kako bi se izbegli fizički kontakti”, rekao je šef rmunske Vlade, dodavši da će rumunske vlasti pokrenuti javnu informativnu kampanju u kako bi se objavila pravila socijalnog distanciranja.

Premijer je takođe pojasnio da Vlada traži rešenja za distribuciju besplatnih maski osobama sa malim primanjima i razmišlja o postavljanju gornje granice prodajne cene ove vrste zaštitne opreme.

Orban je danas takođe najavio da je u razgovorima bilo jasno da ne može doći do trenutnog ublažavanja mera, ali da bi tako trebalo postupiti tamo gde je epidemiološki rizik niži i uz veoma stroge mere, te da bi trebalo postojati otprilike dvonedeljni period procene uticaja ukidanja mera, što odražava inkubacioni period COVID-19. Takođe se osvrnuo na meru koju Vlada razmatra u vezi sa kontinuiranim i sistematičnim merenjima temperature radnika pri povratku na posao. Ukoliko se merenjem pokaže povišena temperatura više od 37 stepeni Celzijusa, neće ići na posao i njihovo zdravstveno stanje biće temeljito kontrolisano, uključujući i komplet za testiranje na koronavirus. Ista mera se razmatra za aerodrome i škole. / ibna