Rumunija: Ostavke ministara pred predsedničke izbore 10. novembra

Rumunija: Ostavke ministara pred predsedničke izbore 10. novembra

Vladajuća koalicija Socijaldemokratske partije (PSD) i Alijanse liberala i demokrata (ALDE) srušila se nakon što su tri ministra ALDE podnela ostavku, nakon prvog sastanka vlade posle raspuštanja koalicije PSD-ALDE.

Gratiela Gavrilescu, ministar zaštite životne sredine, Anton Anton, ministar energetike i Viorel Ilie, ministar za odnose sa Parlamentom, podneli su ostavke, dok je ministar spoljnih poslova Ramona Manescu podnela ostavku iz stranke ALDE.

Prema vladinim izvorima, premijerka je juče poslala svoje predloge predsedniku Iohannisu za privremene ministre koji će preuzeti upražnjene portfelje: Nicolae Badalau, Ministarstvo energetike, Ioan Denes, Ministarstvo životne sredine i Steaan Radu, za odnose sa Parlamentom.

U ovakvoj stmosferi, Rumuniju očekuju predsednički izbori u novembru.

Rumunska vlada odlučila je da se prvi krug predsedničkih izbora održi 10. novembra 2019., a drugi krug 24. novembra. Izborna kampanja počet će 12. oktobra i završiti 9. novembra u 07:00 časova.

Zvanični datum do koga se kandidati mogu prijaviti u Centralni izborni biro je 2. septembar. Rumunski državljani iz dijaspore glasaće u prvom krugu predsedničkih izbora 8., 9. i 10. novembra, a u drugom krugu 22., 23. i 24. novembra, u skladu s novim odredbama donesenog prošlog jula.

Državljani rumunske dijaspore moći će da se registruju na biračkim spiskovima do 11. septembra kako bi mogli da glasaju. Oni će imati dva načina glasanja: na biračkom mestu ili putem pošte./ibna