Rumunija: Otkazana sednica Biroa Parlamenta

Rumunija: Otkazana sednica Biroa Parlamenta

Sednica Biroa rumunskog Parlamenta na kojoj je trebao biti utvrđen vremenski raspored za raspravu o predlogu glasanja za poverenje Vladi je odložena. Istovremeno, Vlada žuri da zatvori zakonodavne praznine u pogledu mogućih prevremenih izbora.

Sastanku predsedništva Doma i Senata, na kome je trebalo da se utvrdi raspored za raspravu i glasanje nisu prisustvovali predstavnici PDS-a te nije bilokvoruma zanjegovo održavanje.

Prema nekim izveštajimaVlada je pripremala niz dekreta u kojima će se razjasniti pitanja koja se tiču izbora gradonačelnika u dva kruga, održavanja vanrednih izbora i izbora šefova prefekturnih saveta. Prelazna vlada ne bi bila ovlašćena da donosi takve odluke.

Suočena sa izgledom da će biti smanjena nakon izglasvanja nepoverenja, Orbanova administracija priprema teren za vanredne izbore. Hitnom uredbom koja bi trebalo da bude donesena, Vlada želi da skicira raspored za prevremene izbore čiji je cilj da skrati vreme dopušteno zakonom, moguće čak i za polovinu.

Stoga, iako u slučaju normalnog izbornog procesa datum izbora mora biti objavljen 90 dana pre dana izbora, u slučaju prevremenih izbora govori se o skraćenju ovog perioda na 45 dana.

Skraćivanje rokova takođe utiče na vreme formiranja biračkih mesta, podnošenje prijava i trajanje izborne kampanje.

Premijer Ludovic Orban rekao je juče da PNL neće glasati za drugu Vladu ako Parlament izglasa nepoverenje. Istovremeno, izjavio je da ne namerava da podnese ostavku kako bi ubrzao proces prevremenih izbora. / ibn