Rumunija: Parlament jednoglasno ratifikovao uvođenje vanrednog stanja

Rumunija: Parlament jednoglasno ratifikovao uvođenje vanrednog stanja

Tokom videokonferencije danas popodne, rumunski Parlament odobrio je uvođenje vanrednog stanja koje je predsednik zemlje proglasio u skladu sa dekretom 195/2020.

Uredba je jednoglasno usvojena na ovoj prvoj ikada održanoj video sednici Parlamenta, na kojoj je na poseban način određivan redosled diskusija i uz elektronsko glasanje zbog samoizolacije u kojoj se nalaze poslanici i ministri. Predsednici dve komore, Marcel Ciolacu i Titus Corlatean, bili su prisutni u plenarnoj sali.

Ranije je predsednik Klaus Iohannis imao telekonferenciju sa premijerom Ludovicom Orbanom, ministrom unutrašnjih poslova Marcelom Velom, prefektima i lokalnim vlastima koji su se uključili u borbu protiv COVID-19, pozivajući ih da se posvete svom poslu, da deluju brzo i da se dignu prilika.

Takođe je pozvao Rumune iz dijaspore da ne posećuju zemlju za Uskrs.

Izmene i pooštravanje Krivičnog zakonika

Vlada je hitno usvojila izmene odredbi Krivičnog zakonika i uvećala kazne za prenošenje zaraznih bolesti.

Prema novim odredbama, netačna izjava koja ima za cilj da prikrije rizik od zarazne bolesti kažnjava se zatvorom od jedne do pet godina ili novčanom kaznom.

Nepoštovanje pravila karantina ili hospitalizacije u cilju sprečavanja lečenja zaraznih bolesti kažnjava se zatvorom od šest meseci do tri godine ili novčanom kaznom.

Neprovođenje prakse usmerene na sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti, kažnjava se zatvorom od jedne do pet godina ako se bolest efikasno širi. U slučaju namernosti, osoba bi mogla da se suoči sa zatvorskom kaznom od šest meseci do tri godine ili novčanom kaznom. Ako je usled toga jedna ili više osoba fizički povređena, zatvorska kazna će se kazniti od dve do sedam godina, a ako umre jedna ili više osoba, zatvorska kazna je pet do 12 godina.

U slučaju da zaraznu bolest prenosi osoba za koju se zna da je vektor, kazna počinje od dve godine i mogla bi da bude izrečena i do sedam godina. Ako je fizičko zdravlje jedne ili više osoba ugroženo, zatvorska kazna počinje sa tri godine i mogla bi ići i do 10, dok ako jedna ili više osoba premine, kazna zatvora počinje od sedam i može trajati do 15 godina. Pored kazne zatvora, oduzimaju se i određena prava.

Konačno, propust da se medicinskom osoblju dostave važne informacije u vezi sa mogućim kontaktom sa osobom zaraženom zaraznom bolešću, kažnjava se zatvorom od šest meseci do tri godine ili novčanom kaznom. / ibna