Rumunija: PNL podržava Citua za premijera nove vlade

Rumunija: PNL podržava Citua za premijera nove vlade

PNL je odlučio da nominuje ministra finansija Florina Citua za premijera. Ovaj izbor pozdravili su UDMR i njegov lider Kelemen Hunor i USR-PLUS, dok je Dacian Ciolos istakao da „ko god da bude predložen za premijera, treba da proverimo njegovu spremnost da nastavi sa reformama“. Ovde treba napomenuti da je Dacian Ciolos kandidat USR-PLUS-a za mesto premijera.

Naprotiv, PSD je na izbor Citua odgovorio omalovažavajuće, V. Dinca je tvrdio da to nije konačni izbor PNL-a, već ime koje je najavljeno kao mogućnost, dok je AUR takođe diskreditovao izbor ministra finansija.

Juče ujutro se predsednik Klaus Iohannis sastao u Cotroceni sa nominovanim premijerom Florinom Cituom, Ludovikom Orbanom i liderima parlamentarnih partija koje će činiti sledeću parlamentarnu većinu: Danom Barnom, Dragošom Tudoracheom i Kelemenom Hunorom. Konsultacije su se odvijale pre početka formalnih pregovora između tri partijske formacije.

Razgovori o formiranju parlamentarne većine za podršku novoj vladi započet će danas, uz grupu koju će voditi Ludovik Orban i Florin Citu.

Juče je prvi potpredsednik PNL Rares Bogdan izjavio da će nova vlada imati najviše 18 ministarstava. PNL će predložiti da ima 10 ili 11 ministara, USR-PLUS 5-6 ministara i UDMR 2. / ibna