Rumunija: PNL, USR-PLUS i UDMR se dogovaraju o formiranju vlade

Rumunija: PNL, USR-PLUS i UDMR se dogovaraju o formiranju vlade

Rumunske stranke PNL, USR-PLUS i UDMR dogovorile su se da formiraju koalicionu vladu i završile pregovore o raspodeli ministarstava i mesta. Takođe su zaključili diskusije, oblikujući vladin program i način rada unutar vladajuće koalicije. Sporazum o formiranju vladajuće koalicije koju čine PNL, USR PLUS i UDMR biće potpisan večeras u 19:00 u Parlamentu.

Nakon desetčasovne diskusije, čelnici PNL-a, USR-PLUS-a i UDMR-a dogovorili su se da formiraju koalicionu vladu sapremijerom Florinom Cituom, u kojoj će PNL imati devet ministarstava, USR šest i UDMR tri, dok su predviđena i dva mesta potpredsednika vlade. Takođe je dogovoreno da će kao predsednik parlamenta biti imenovan član PNL-a, dok će mesto predsednika Senata popuniti kandidat USR PLUS.

Prema predsedniku PNL-a Ludoviku Orbanu, PNL će u novoj vladi imati sledećih devet ministarstava: odbranu, spoljne poslove, finansije, unutrašnje poslove, obrazovanje, energetiku, poljoprivredu, kulturu i rad.

USR PLUS će imati portfelje: pravde, transporta, zdravstva, evropskih resursa, istraživanja, ekonomije i poslovnog okruženja.

UDMR će preuzeti ministarstva za razvoj i javne radove, životnu sredinu, omladinu i sport, navodi euractiv.ro.

U PNL postoji veliko nezadovoljstvo u vezi sa ministarstvima dodeljenim USR-PLUS. Analitičari takođe stavljaju poseban naglasak na ustupke u korist USR-a, samo da bi Orban osigurao predsedavanje Parlamentom, napominjući istovremeno prekomerne Barnine zahteve u vezi sa izbornim rezultatom. Neki čak veruju da PNL neće igrati vodeću ulogu, da Citu neće moći da nametne svoju politiku i da je, nakon njegovog obračuna sa Klausom Iohannisom, Orban izašao jači na ličnom nivou, ali oslabljen na nivou vlade, pošto ministarstva odbrane, spoljnih poslova i unutrašnjih poslova kontroliše predsednik države u svakom slučaju.

Analitičari ističu da je Ciolacu, stavljajući sebe na prvo mesto i odbijajući da bude „potčinjen“, preuzimajući potpredsedništvo Parlamenta ili Senata – kako bi izbegao da bilo koji član stranke zauzima položaj viši od položaja predsednika stranke u parlamentu – zabranio članovima PSD-a da se kandiduju za parlamentarnu funkciju, lišavajući njegovu stranku sa svih tih mesta.

Nedavno je tačna raspodela zamenika ministarskih mesta buduće nove vlade izašla na videlo, kao i prefekture u kojima će svaka stranka imati pravo da imenuje prefekta.

Prema političkim izvorima u G4Media.ro, od 80 zamenika ministara koje će imati vlada Citua, PNL će imenovati 42, USR Plus 26 i UDMR 12.

Predstavnički savet Unije (Consiliul Reprezentantilor Unionali – CRU) UDMR-a, koji se juče sastao online, odlučio je sledeće: predsednik UDMR-a Kelemen Hunor (koji se već sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom) biće zamenik premijera; Senator Cseke Attila biće imenovan za ministra razvoja; Senator Tanczos Barna, ministar životne sredine; Carol Eduark Novak, paraolimpijska biciklistkinja i predsednica rumunskog biciklističkog saveza, preuzima portfelj omladine i sporta. / ibna