Rumunija: Počela kampanja za lokalne izbore

Rumunija: Počela kampanja za lokalne izbore

Od danas do 26. septembra trajaće izborna kampanja za osme lokalne izbore u Rumuniji od 1989. godine. Stotine hiljada kandidata prijavilo se za više od 43.000 mesta lokalnih odbornika, predsednika saveta i gradonačelnika.

Na desetine kandidata iz svih političkih krila prijavilo se za mesta gradonačelnika većih gradova, što se smatra najvećim ulogom na ovogodišnjim opštinskim izborima. Predstavnici PNL, PSD i USR-PLUS-a ostaju favoriti u najvećim opštinama.

Emil Boc je liberalni kandidat za treći mandat gradonačelnika Kluž-Napoke, dobivši na poslednjim izborima skoro 65% glasova. Njegovi glavni protivnici su poslanik USR-PLUS-a Emanuel Ungureanu i Valentin Cuibus iz PSD-a.

Za opštinu Temišvar kandidovalo se 15 kandidata, uključujući i gradonačelnika liberalne stranke Nicolae Robu, koji pokušava da osvoji treći mandat. Nemački državljanin koji se nastanio u Rumuniji 2003. godine, Dominic Fritz, kandidat je za USR-PLUS, dok PSD predstavlja Voichita Lazureanu, bivši direktor bolnice za zarazne bolesti Victor Babes.

U Constanci, senator PNL-a Vergil Chitac, bivši rektor Pomorske akademije Mircea cel Batran i odlazeći gradonačelnik Decebal Fagadau stoje rame uz rame sa preferencijama glasača.

U gradskoj većnici Iasi sadašnji gradonačelnik Mihai Chirica kandidovao se za novi mandat, ovaj put za PNL, kojem se pridružio u martu, nakon što je otišao iz PSD-a. Njegov glavni protivnik je USR-PLUS senator Cosette Chichirau. / ibna