Rumunija: Počele konsultacije o formiranju nove Vlade

Rumunija: Počele konsultacije o formiranju nove Vlade

Predsednik Rumunije Klaus Iohannis se danas sastao sa delegacijom PNL -a, a zatim i sa predstavnicima stranaka PSD, USR, AUR i UDMR. U 17.00 časova trebale su početi konsultacije sa predstavnicima nacionalnih manjina zastupljenim u Parlamentu.

Na kraju konsultacija, teoretski, šef rumunske države mogao bi objaviti ime novog mandatara ali, prema analitičarima, najverovatnije će biti potreban drugi krug konsultacija i ova prva diskusija sa strankama će imati prilično istraživačku ulogu, bez ikakvog zaključka. Analitičari takođe smatraju da će Iohannis dati strankama vremena da razmisle do nove runde konsultacija.

Liberali su radikalno promenili svoj stav izjavljujući da će u raspravu ući bez imenovanja kandidata za premijera.

PSD u ovom trenutku ne želi preuzeti vlast i stoga insistira na ideji o prevremenim izborima. Prvo, stranka je vrlo svesna da će ih biti teško organizovati, i drugo, ako bi i bili organiovani, lako bi pobedili ostale stranke.

USR želi da vlada zajedno sa PNL -om, ali bez Florina Citua kao premijerom. Lideri stranke najavili su da će sačekati da PNL prvo predloži premijera, a zatim da stranka objavi svog kandidata. Danas je objavljeno da je Nacionalni biro stranke jednoglasno izglasao nominaciju Daciana Ciolosa za premijera.

UDMR želi da nastavi savez sa PNL -om i USR -om. Ako to nije moguće, onda je rešenje manjinska vlada sa PNL -om. Ne isključuje druga partnerstva, ali nijedno koje uključuje AUR.

AUR će otići u Cotroceni samo iz imidža, ​​jer nijedna strana ne želi da sarađuje sa njim. Stranka se smatra ekstremističkom u Rumuniji i na evropskom nivou. Očekuje se da će njegovi lideri maksimalno iskoristiti ovaj događaj u komunikacijskom smislu.

Lider poslaničke grupe PSD -a u parlamentu Alfred Simonis rekao je sinoć za Digi24 da je želja PSD -a da se PNL i USR “ne pomire” i da je to razlog zašto je odložio podnošenje predloga za opoziv. „Da vam iskreno kažem: naš cilj nije bio da Citu bude ili ne bude predsednik PNL -a, naš glavni cilj je bio da se USR i PNL ne pomire i ne unište Rumuniju (…)“, rekao je Simonis.

Simonis je rekao da je njegova stranka voljna preuzeti vlast, ali tek nakon izbora.

Jutros je predsednik PSD -a Marcel Ciolacu rekao da „ako imamo većinu, ponovo smo u Vladi“ i ponovio da neće podržati manjinsku vladu PNL -a. / ibna