Rumunija: Počeli razgovori sa kandidatima za nove ministre

Rumunija: Počeli razgovori sa kandidatima za nove ministre

Razgovori sa kandidatima za ministre u Vladi mandatara Ludovika Orbana počeli su  u ponedeljak u rumunskom Parlamentu, a svi oni ostaju isti kao i u prethodnoj administraciji kojoj Parlament nije izglasao poverenje. Prema propisima, svaki kandidat za ministarsku poziciju biće predstavljen pred nadležnim odborima i u oba doma Parlamenta na zajedničkoj sednici, koja će potom dati zajednički obrazloženo mišljenje.

Ludovick Orban bezbrižan je prema glasanju u odborima jer mu je cilj raspisivanje vanrednih izbora. „Bez obzira kako članovi PSD-a i senatori glasaju, za mene je važno da ministri predstave svoj rad. Ne zanima nas glasanje odbora jer sadašnjem Parlamentu nedostaje legitimitet“, rekao je Orban. Takođe je prokomentarisao kako bi bilo glupo da PSD glasa za Vladu na čijem je čelu samo zato da spreči prevremene izbore jer biračima neće moći da opravda svoju odluku.

Razgovori sa budućim ministrima će trajati tri dana, a glasanje o tome da li će se dati glas o poverenju ili ne zakazano je za 24. februar. / ibna