Rumunija pokušava da privuče nemačke investitore u automobilsku industriju

Rumunija pokušava da privuče nemačke investitore u automobilsku industriju

Juče je rumunski ambasador u Berlinu Emil Hurezeanu pozvao nemačke investitore da u Rumuniji izgrade fabriku baterija za električne automobile, jer zemlja ima strateške rezerve kadmijuma i litijuma, dva metala koja se koriste u ovoj grani industrije.

Tokom internet-diskusije sa predstavnicima investitora iz nemačke Trgovačke i industrijske komore u Rumuniji (EAC), Hurezeanu (bivši novinar zadužen za rumunsku diviziju Deutsche Welle-a duži niz godina) spomenuo je mogućnost da se Wolksvagen orijentiše ka Rumuniji u kontekstu svoje potrage za destinacijom za jednu od svojih fabrika, nakon otkazivanja namere da investira u Tursku.

„Imam neke informacije o načinu na koji nemačke kolege u Ministarstvu finansija od sada vide nove elemente u našoj saradnji. Kada je reč o pretvaranju Dunava u zeleni saobraćajni kanal, sa vučnim vozilima i teglenicama na bazi vodonika … Rumunija ima velike rezerve – nacionalne, strateške, državne – kadmijuma i litijuma, koji su ključni elementi u proizvodnji baterija.

“Tesla tvornica u Brandenburgu još nije spremna. Mogli bismo da proizvodimo baterije za WV pre američke kompanije Tesla”, dodao je on.

Podseća se da je WV razmatrao mogućnost izgradnje fabrike od 1,3 milijarde evra u Turskoj ili Rumuniji, Bugarskoj ili Srbiji. U jednom trenutku se činilo da se približava Turskoj, iako je na kraju kompanija odustala, nakon vojnih intervencija Erdogana u Siriji. / ibna