Rumunija: Politički i državni lideri u Bukureštu pozdravili izbor Sandu za predsednicu Moldavije

Rumunija: Politički i državni lideri u Bukureštu pozdravili izbor Sandu za predsednicu Moldavije

Izbor Maje Sandu za predsednicu Moldavije, nakon pobede u drugom krugu predsedničkih izbora, obradovao je rumunsku političku scenu.

48-godišnja bivša premijerka i dojučerašnja liderka moldavske opozicije Maia Sandu, koja je na izborima obećala da će obezbediti podršku i finansiranje od Evropske unije, juče je na predsedničkim izborima protiv aktuelnog predsednika Igora Dodona dobila 56% glasova, prema izbornoj komisiji, na 99,07% prebrojanih glasačkih listića.

Prvi šef države koji je čestitao Maji Sandu bio je rumunski predsednik Klaus Iohannis.

„Čestitam Maji Sandu na pobedi na predsedničkim izborima u Republici Moldaviji! Građani Republike Moldavije izabrali su da nastave evropskim i demokratskim putem, putem napretka! Rumunija će stati uz Republiku Moldaviju u njenim stvarnim naporima za modernizaciju, demokratizaciju i približavanje EU“, objavio je rumunski predsednik na Tviteru.

Premijer Ludovic Orban čestitao je Maji Sandu na pobedi, napominjući da su bili svedoci „istinski istorijskog događaja“.

„Čestitam Maji Sandu na pobedi na predsedničkim izborima! Svedoci smo istinski istorijskog događaja za Republiku Moldaviju. Maia je pokazala da se na izborima može pobediti poštenom i pravilnom predizbornom kampanjom. Uveren sam da će ona biti predsednica koju su očekivali dobri ljudi koji su glasali za promene. Sposoban i odgovoran predsednik koji će modernizovati zemlju i približiti je Rumuniji i Evropskoj uniji“, napisao je danas Orban na Fejsbuku.

Prema rumunskom premijeru, rumunska vlada će ostati lojalni partner Republike Moldavije i podržavati inicijative novog predsednika i u Bukureštu i u Briselu.

„Verovali smo u Maiu od samog početka, kada mnogi nisu verovali da ima priliku protiv Igora Dodona. PNL su bile i ostaće uz kolege iz PAS-a u njihovoj borbi za formiranje uprave“, rekao je Ludovic Orban.

Predsednik PSD Marcel Ciolacu pobedu Maie Sandu smatra potvrdom želje većine građana te zemlje za strateškim približavanjem Evropi i Rumuniji.

„Pozdravljam istorijsku pobedu Maie Sandu na predsedničkim izborima u Republici Moldaviji! Rezultat potvrđuje želju većine građana te zemlje za strateškim približavanjem Evropi i Rumuniji, jedinom garancijom za bolju budućnost, sa više prosperiteta, bez korupcije i oligarhije“, rekao je Ciolacu na Fejsbuku.

Predsednik USR Dan Barna izjavio je da je Maia Sandu odnela pobedu na predsedničkim izborima u Moldaviji.

U poruci na Fejsbuku on kaže: „Ogromna pobeda za Maiu Sandu. Republika Moldavija odlučila je da se okrene ka EU. Maia neće imati lak zadatak da okrene zemlju na putu prosperiteta i demokratskih vrednosti, ali ako neko to može postići, to je ona. Kao što je često slučaj u Rumuniji, dijaspora je održala odličnu lekciju o mobilizaciji i demokratiji. Prebrojavanje glasova još nije završeno, ali proevropsko glasanje bilo je toliko masovno da se po tom pitanju ništa ne može promeniti. Čestitam i puno sreće, Maia! “, Rekao je lider USR na Fejsbuku.

Predsednik PMP Eugen Tomac je u svojoj poruci naznačio da će predložiti uspostavljanje ministarstva za odnose sa Republikom Moldavijom, jer će Maia Sandu biti prva šefica države ove zemlje koja će takođe biti rumunska državljanka.

„Većina Rumuna, osim Prutosa, prvi put je izabrala ženu za predsednika. Maia Sandu je zaista prozapadna političarka. Pripada političkom krilu EPP-a i ima snažnu podršku lidera EPP-a. Njen imidž u Briselu je prilično dobar i sigurno će biti politički podržani lider u bivšem Sovjetskom Savezu. Ona je prva šefica države Republike Moldavije koja je takođe državljanin Rumunije i trebalo bi da budemo sretni zbog činjenice da je bila otvorena prema tome; međutim, u isto vreme, (ona treba) da drži sve donosioce odluka odgovornim za odnos sa Republikom Moldavijom, na šta treba obratiti posebnu pažnju“, napisao je Tomac na Fejsbuku. / ibna