Rumunija: Politički transferi podstiču političke nesuglasice

Rumunija: Politički transferi podstiču političke nesuglasice

Kako se izbori u Rumuniji sve više bliže, „tržište političkih transfera“ se zahuktava, posebno u vladajućoj stranci. Predsednik države Klaus Iohannis izjavio je juče, osvrćući se na nedavne ‘transfere’ poslanika i senatora iz PSD u PNL, da se, iako je svoje neslaganje sa ovom praksom izrazio bivšim kolegama iz Liberalne stranke, fenomen nastavlja.

Upitan kako objašnjava činjenicu da, iako su se on i premijer Ludovic Orban izjasnili protiv političkih „transfera“, njegov stav nije uzet u obzir, Iohannis je odgovorio da je izrazio neslaganje sa bivšim kolegama. Međutim, dodao je da sa položaja predsednika Rumunije nije mogao da diktira predsedniku stranke „koga da dodaje, a koga da izostavlja“ sa lista parlamentarnih izbora. „Ovo je stranačka odluka, ali ja sam svoj stav izneo javno i tako ću i nastaviti. Oduvek sam tražio od Rumuna da glasaju odgovorno“, rekao je Klaus Iohannis.

U utorak je PSD izbacio iz članstva senatorku Rokanu Paturca i poslanike Adriana Todora, Catalina Radulescua i Dana Ciocana zbog odsustva sa plenarne sednice tokom koje je vlada trebalo da raspravlja i odliči protiv zahteva za glasanje o nepoverenju.

Paturca se pridružio PNL-u i biće aktivan u Senatu sa liberalima. Informaciju je potvrdio šef liberalnih senatora Daniel Fenechiu. Suprug gospođe Paturca je gradonačelnik okruga Calarasi kojeg je izabrao PNL.

Izvori kažu da se u PSD mogu čuti glasine da su se Radulescuu obratili liberali koji su mu obećali mesto na listama ako bude uzdržan u glasanju.

Reagujući na praksu „transfera“, prvi potpredsednik PNL-a Rares Bogdan oštro se obrušio na premijera Ludovika Orbana i pozvao rukovodstvo PNL-a da blokira kandidature nekih poslanika i senatora koji su izabrani iz redova PSD. / ibna