Rumunija: Ponta tvrdi da su prevremeni izbori Iohannisom plan od početka

Rumunija: Ponta tvrdi da su prevremeni izbori Iohannisom plan od početka

U opsežnom intervjuu za Ziare.com, bivši rumunski premijer Victor Ponta rekao je da su prevremeni izbori plan Klausa Iohannisa koji Ludovic Orban nije želeo da ispuni i pokušao je da ga sabotira. Takođe veruje da Ludovic Orban neće biti ponovo izabran na predstojećim izborima.

Lider pro-Rumunije i bivši premijer izrazio je mišljenje da postoji tajni dogovor između dve velike stranke. On smatra da se Ustavni sud neće suprotstaviti odlukama donesenim konsenzusom političara te da će lokalni i parlamentarni izbori biti održani 14. ili najkasnije 21. juna.

Victor Ponta je takođe tvrdio da je unutar PSD-a postojala zavera protiv PSD-a koja ima za cilj da stranku održi ispod 30% glasova, što je zadatak koji im je poveren “od strane onih koje su poslali svim strankama i potom ih vratili u PSD”.

Na pitanje u vezi sa glasinama o sporazumu dve glavne stranke, Ponta je naglasio da po njegovom mišljenju sporazum postoji.

„Verujem da postoji dogovor. Nisam bio tamo kad su se vodile rasprave; mogu samo da izrazim svoje mišljenje. Ok, neka lokalni i parlamentarni izbori budu u isto vreme, što je brže moguće! Ali postoje dve stvari koje ne razumem. Prvo, zašto nisu s time išli u novembru? Tada sam rekao Orbanu da neću glasati za njega, jer ne verujem da će on moći da upravlja sa 20%, nema grupu, nema programa i da je verovatno bolje održati lokalne i parlamentarne izbore u isto vreme. A Orban mi je onda govorio o zemlji … stabilnosti … itd. “, rekao je Ponta. / ibna