Rumunija: Popesku putuje u SAD na razgovore o razvoju bilateralnog energetskog partnerstva

Rumunija: Popesku putuje u SAD na razgovore o razvoju bilateralnog energetskog partnerstva

Rumunski ministar ekonomije, energetike i poslovnog okruženja Virgil Popescu boraviće u zvaničnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama. Planirano je da se sastane sa američkim ministrom energetike Danom Brouiletteom i drugim visokim zvaničnicima.

Kako je naveo, svrha posete je razviti rumunsko-američko partnerstvo u oblasti energetike i postaviti temelje za saradnju u ovom sektoru.

„SAD su već snažni investitori u rumunsku ekonomiju i energetski sektor, što je od strateškog značaja za Rumuniju kako u ekonomskom, tako i u pogledu energetske bezbednosti. Predstavlja polje na kojem bih voleo da vidim mnogo jače prisustvo SAD u Rumuniji “, rekao je Popesku.

Rumunska vlada nastoji da privuče američke investitore u projekte razvoja nuklearnih reaktora Cernavoda 3 i 4.

Diskusije mogu takođe uključivati ulaganje u Crno more, u slučaju da Exxon Mobil želi da proda svojih 50% udela u projektu Neptun Deep.

Crno more ima potencijal da postane glavni igrač na evropskom tržištu gasa, ali zbog povećanog rizika i potrebe za velikim ulaganjima zahteva kompanije sa dubokim džepovima da vade gas, rekao je Peter Zeilinger, viši potpredsednik OMV-a, koji je matična kompanija OMV Petrom-a.

Pojasnio je da je otkriće Tune u Turskoj jasno pokazalo potencijal regiona. „Otkriće smo videli u Bugarskoj, Neptun Deep, u Rumuniji, tako da postoji neiskorišćen potencijal“.

Zeilinger se osvrnuo na neizvesnosti povezane sa političkom klimom, naglasivši da su potrebne godine da bi se smirila, dodajući da u poreskim sistemima Bugarske i Gruzije može videti atraktivne pojmove. / ibna