Rumunija: Poslanici PSD traže glasanje o poverenju Vladi

Rumunija: Poslanici PSD traže glasanje o poverenju Vladi

Privremeni lider Socijaldemokratske partije Marcel Ciolacu objavio je da su poslanici PSD podneli zahtev za glasanje o poveernju protiv „najrazornije vlade koju je Rumunija imala u poslednjih 30 godina“. Prema dokumentu pod nazivom „Vlada PNL-a – od pandemije koronavirusa do pandemije podmićivanja“, vladini zvaničnici su navodno prekršili sva pravila koja su uvedena građanima tokom vanrednog stanja.

Ciolacu je pozvao sve strane da pokažu odgovornost i glasaju za predlog, jer „Rumuniji je potrebna odgovorna vlada“. Rekao je da su pregovori započeti “sa svim političkim snagama osim PNL-a i PMP-a”. Kako je rekao, senator Eugen Teodorovici jedini je član Socijaldemokratske partije koji nije potpisao zahtev za glasanje o poverenju protiv vlade.

Premijer je reagovao izjavom da je pristup socijaldemokrata neodgovoran. Orban je potvrdio da će razmotriti mogućnost da se PNL obrati Ustavnom sudu, jer se zahtev za glasanje o poverenju ne može podneti tokom parlamentarne pauze.

USR je takođe optužio PSD za “zločinačku” neodgovornost, s tim što je politička kriza neposredno pre izbora bila “poslednja stvar” kojoj je potrebna Rumuniji. Ta stranka najavila je da će biti protiv glasanja o poverenju vladi.

Lider stranke Pro Romania, Victor Ponta, tokom nastupa u televizijskoj emisiji u nedelju, rekao je da ne veruje da će predlog uspeti ako UDMR ne glasa za njega. Kako izveštava list Adevarul, analize pokazuju da, ukoliko PSD, ALDE i Pro Rumunija pokušaju da dobiju glasove od nezavisnih ili etničkih manjina, opozicija bi se mogla osloniti na 240 glasova, više nego dovoljno da premaši potrebnu granicu od 233 za smenu Vlade.

Predlog izglasavanja nepovjerenja vladi biće na dnevnom redu u četvrtak, u 12 sati na plenarnom zasedanju dva doma, odnosno Predstavničkog doma i Senata. Glasanje će se najverovatnije održati u septembru.

Scenariji nakon izglasavanja nepoverenja

Privremeni predsedavajući PSD-a Marcel Ciolacu rekao je da se i dalje zalaže za vladu nacionalnog jedinstva i da njegova stranka ima kandidata za premijera ako parlament ne odobri predlog da se glasa o poverenju vladi. Za tu osobu kaže da “nije član PSD”. Prema izvorima u liberalnom listu Romania, to bi se moglo odnositi na sociologa Vasilea Dancua, privremenog predsednika Nacionalnog saveta PSD-a, bivšeg poslanika, bivšeg potpredsednika vlade i ministra za regionalni razvoj u vladi Daciana Ciolosa. Marcel Ciolacu je informaciju kasnije demantovao. / ibna