Rumunija: Poslednje pripreme za predsedničke izbore

Rumunija: Poslednje pripreme za predsedničke izbore

Predizborna kampanja za predsedničke izbore u Rumuniji 10. novembra, koja je počela 12. oktobra, zvanično se zatvara u 07.00 časova u subotu.

U isto vreme, petak je prvi dan kada Rumuni u inostranstvu mogu glasati. Rumuni iz dijaspore imaju tri dana da iskoriste svoje pravo glasa. Na ovim izborima, dijaspora može da glasa i putem pošte.

U nedelju, 10. novembra, u Rumuniji će se otvoriti 18.748 glasačkih mesta za predsedničke izbore.

Po zakonu, nakon završetka izborne kampanje zabranjeno je emitovanje izbornih poruka na audio-vizuelnim medijima, digitalnim ekranima instaliranim u javnim ili privatnim prostorima i na posebno dizajniranim vozilima.

Nisu dozvoljene izlazne ankete na dan izbora pre završetka glasanja.

Ako nijedan od kandidata za položaj predsednika nema apsolutnu većinu važećih glasova, 24. novembra će se održati drugi krug na kojem će učestvovati prva dva kandidata sa liste. U drugom krugu pobediće kandidat s najvećim brojem važećih glasova. Mandat predsednika je pet godina.

Izborna kampanja za drugi krug počeće 15. novembra i završiti se 23. novembra u 7:00 časova.

Na izborima 2014. u prvom krugu 2. novembra 2014., Victor Ponta je bio prvi sa 40,44%, a Klaus Iohannis je dobio 30,37%. U drugom krugu Klaus Iohannis je napravio preokret i osvojio 54,43% glasova pobedivši Victora Pontu, i izabran je za predsednika Rumunije.

14 kandidata za predsedničke izbore su:

Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor, Viorica Dancila, Catalin Ivan, Ninel Peia, Sebastian-Constantin Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Marian Stanoevici, Ramona-Ioana Bruynseels, Viorel Catarama, Alexandru Catarama./ibna