Rumunija: Potpredsednica Vlade predviđa prevremene izbore

Rumunija: Potpredsednica Vlade predviđa prevremene izbore

Potpredsednica rumunske Vlade predviđa da će prevremeni parlamentarni i opšti izbori biti održani 28. juna.

U intervjuu za B1 TV, potpredsednica vlade (i PNL) Raluca ​​Turcan rekla je da će Vlada zakazati prevremene izbore tako da će se parlamentarni i opštinski izbori održati zajedno 28. juna. Dve izborne bitke biće odvojene periodom od jednog dana do jedne sedmice, rekla je ona.

Turcan je isključila poslanike PNL-a koji su glasali u korist predloga o glasanju o poverenju Vladi, a koji PSD namerava da podnese nakon što je vlada preuzela odgovornost za predlog zakona o izborima gradonačelnika u dva kruga.

“Ako predlog prođe i pozovemo na prevremene izbore, što zahteva odbacivanje dve uzastopne vlade od strane Parlamenta, PNL će podržati prevremene izbore, tako da nećemo podržati ni dvije naredne vlade”, izjavio je Turcan.

Kasno u sredu posle podne počelo je zajedničko vanredno zasedanje Doma i Senata na kome će Vlada preuzeti odgovornost za predlog zakona o povratku na sistem izbora gradonačelnika u dva kruga.

U svom govoru, premijer Ludovick Orban, između ostalog, naglasio je da je Vlada usvojila niz amandmana na nacrt zakona i naglasio da izbori u dva kruga pokazuju istinsko poštovanje demokratije i glasa građana. U tu svrhu stavljamo mandat Vlade na sto, naglasio je premijer. Možete podneti deset zahteva za opoziv, ali ne možete promeniti naše mišljenje, kao ni 80% građana koji žele izbore u dva kruga, dodao je rumunski premijer.

Od ovog trenutka počinje trodnevni rok za podnošenje zahteva za glasanje o poverenju Vladi.

Privremeni predsednik PSD Marcel Ciolacu najavio je da će njegova stranka podneti zahtev za opoziv. “Mi nemamo broj ruku (glasovi za usvajanje predloga), ali ni Vlada Orbana nije imala broj glasova na svojoj zakletvi”, rekao je lider PSD-a.

PSD je najavio da će podneti predlog, uz podršku UDMR-a i četiri člana Stranke Teodora Melečana.

Ciolacu je rekao da će se PSD “definitivno” žaliti Ustavnom sudu na izborni zakon. „Želimo da prođe predlog za glasanje o poverenju Vladi. Prema Ustavu postoji mogućnost da budu održani prevremeni izbori ako prijedlog prođe, ali treba preduzeti mnogo koraka. Niko u EU nije dozvolio sebi da krši preporuke Venecijanske komisije i Ustavnog suda, šest meseci pre izbora. To je “crvena linija” demokratije,” naglasio je Ciolacu./ibna