Rumunija: Predsednik Iohannis se sastao sa liderima PNL

Rumunija: Predsednik Iohannis se sastao sa liderima PNL

G4Media.ro je izvestio da su, prema izvorima prisutnim na mestu događaja, lideri vladajuće stranke u Rumuniji PNL na čelu sa premijerom Ludovikom Orbanom prisustvovali sinoć sastanku u Vili Lac sa rumunskim predsednikom Klausom Iohannisom.

Klaus Iohannis je navodno preneo vođama ohrabrujuće poruke uoči izbora i rekao im da se pripreme za upravljanje sa USR.

Takođe je naglasio da se pandemijom koronavirusa dobro upravljalo i da su pozitivni rezultati očigledni. Prema istim izvorima, predsednik je takođe primetio da ako kriva pandemije počne da se poravnava, u budućnosti neće morati da se nameću nova ograničenja. Takođe je dodao da škole ne bi trebale ponovo da se otvaraju dok se ne smanji broj zaraženih i smrtnih slučajeva.

Drugo pitanje o kojem se razgovaralo na sastanku bile su ankete, koje, kako je rečeno, još uvek pokazuju da PNL vodi u trci uprkos pretrpljenim udarima nakon zatvaranja škola, javnih pijaca i tragedije Piatra Neamta. Zvaničnik PNL-a prisutan na sastanku rekao je da je „od tragedije u Piatra Neamta PSD izgubio najviše, dok je USR dobio najviše“.

Prema istim izvorima, u trenutku kada se jedan od prisutnih požalio predsedniku Johanisu na to da Dacian Ciolos previše razgovara o premijerskom mestu, posebno u Briselu, predsednik je uzviknuo „Imate budućeg premijera sa sobom!“ (misli se na Ludovika Orbana).

Istovremeno, pozvao ih je da pozovu lokalne organizacije „koje su pomalo utrnule“, da pojačaju igru dok kada budu spremne da pređu ciljnu liniju predizborne kampanje, ističući da je zadovoljan načinom na koji su ministri, a i vlada, komunicirala.

Konačno, razgovarano je i o Nacionalnom planu oporavka ekonomije koji će vlada objaviti sledeće nedelje.

Sastanku su pored premijera prisustvovali potpredsednik vlade Raluca ​​Turcan, ministar finansija Florin Citu, ministar zdravlja Nelu Tataru, predsednici Doma i Senata, Florin Roman i Daniel Fenechiu, generalni sekretar PNL Robert Sighiartau, Senatorka Alina Gorghiu i član Evropskog parlamenta Rares Bogdan. / ibna